Sindirim Sistemi Organları ve Görevleri Sindirim sistemi organları ve görevleri, vücudun sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirebilmesi için son derece önemlidir. Besinlerin vücuda alınmasından dışkı yolu ile atılana kadar olan süreçte görev alırlar. Vücut içerisinde fiziksel ve kimyasal sindirimin yapılması bu bölümde gerçekleşir. Sindirim sistemi organları, fiziksel sindirim sırasında alınan gıdaların küçük parçalara ayrılmasını ve en küçük yapı taşlarına bölünmesini sağlar. Gıdaların vücuda girmesi sonrasında sindirilmesi sırasında yararlı maddelerin alınması, atıkların ise vücuttan dışarı çıkarılması işlevleri bu organlar tarafından yerine getirilir. Sindirime yardımcı olan organlarla iş birliği içinde çalışırlar. Karaciğer ve pankreas sayesinde sindirim işlemi gerçekleştirilir. Karaciğerin salgıladığı safra ve pankreasın salgıladığı öz suyu sindirim sistemi organlarının görevlerini yerine getirmesi üzerinde son derece etkilidir. Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirebilmesi için posalı yiyecekler, bol su ve lifli gıdalar tüketilmesi önerilir. Üst Sindirim Sistemi Bölümleri Ağız Ağız, vücuda alınan besinlerin dişler aracılığıyla parçalanmasını sağlar. Bu bölümde salgılanan tükürük ile besinlerin yumuşatılması sağlanır ve ağızda sindirim işlemi başlar. Bu süreç içerisinde fiziksel ve kimyasal sindirim birlikte gerçekleşir. Gıdaların ağızda dişler ile parçalanması fiziksel sindirimi, tükürük ile birleşmesi ise kimyasal sindirimi oluşturur. Vücuda alınan karbonhidratların sadece ağızda sindirimi gerçekleştirilir. Ağız içinde yer alan dil, çiğnenen gıdaların yutağa iletilmesini destekler. Yutak Yutak, ağızın arka kısmında bulunan bölümdür. Boyun ve ağızın gerisinde yer alır. Ağızdan gelen gıdaların yemek borusuna kaçmaması için yutma sonrasında küçük dil kapanarak soluk borusunu korur. Bu süreçte kimyasal ve fiziksel sindirim gerçekleşmez. Yutak sadece gıdaların geçiş bölgesidir. Yemek Borusu ve Kardiyak Bölge Yemek borusu, mide ile yemek borusu arasında yer alan bölümdür. Yaklaşık 25 santimetre uzunluğundadır. İçerisinde bulunan kaslar sayesinde yutaktan gelen besinlerin mideye gitmesini sağlar. Bu süreçte kimyasal ve fiziksel sindirim gerçekleşmez. Kardiyak bölge ise mide ile yemek borusu arasında bulunan açık alandır. Mide Mide, yemek borusundan gelen besinlerin beklediği bölümdür. Burada bulunan kasların gevşeme ve kasılma hareketleri sayesinde fiziksel sindirim gerçekleşir. Ayrıca midede bulunan enzimler ve asitler sayesinde kimyasal sindirim de gerçekleştirilir. Alt Sindirim Sistemi Organları ve Görevleri İnce Bağırsak İnce bağırsak, yaklaşık 8 metre uzunluğunda olup sindirimin kimyasal olarak gerçekleştiği yerdir. Yağ, karbonhidrat ve protein gibi maddelerin sindirimi burada yapılır. Vücuda giren besinlerin en küçük moleküllere ayrılması ile oluşan moleküller kan damarlarına iletilir. İnce bağırsakta bulunan villuslar sayesinde emilim gerçekleşir. Onikiparmak bağırsağı da bu işleve katkıda bulunur. Kalın Bağırsak Kalın bağırsak, yaklaşık 1,5 metre uzunluğunda olup sindirim sistemi içinde en son görevi üstlenir. Diğer organların sindiriminden artakalan gıdalar içerisindeki su, vitamin ve minerallerin ayrıştırılarak vücuda geri kazandırılmasını sağlar. Gıdalardan arta kalan atıkların anüs yoluyla vücuttan dışarı atılmasını gerçekleştirir. Kalın bağırsak üç bölüme ayrılır. Üst kısmı kör bağırsak olarak adlandırılır ve apandis bölümüyle bağlantılıdır. Orta kısmı ise kolon, inen kolon, transfer kolon ve sigmoid kolon olarak tanımlanır. Sindirim sistemi organları ve görevleri arasında yer alan son bölüm kalın bağırsağın rektum kısmıdır. Rektumun anüsle birleşmesi ile dışkının vücuttan atılması sağlanır. |