Cebrail (a.s.) Vahiy (haber) meleğidir. Peygamber efendimize 610 yılında nur dağının hira mağarasında gelen ilk oku emrini getiren görevli melektir. Onun haricinde diğer peygamberlerimize gelen vahiyleri de getirendir. Kuranı Kerim de övülen, bilgili ve kudretli diğer tüm meleklerin eminde olduğu belirtilmektedir. Bu ayetler den biri şudur: ''O (Kur'an) şüphesiz değerli, güçlü ve arşın sahibi Allah'ın) katında itibarlı bir elçinin (Cebrail'in) getirdiği sözdür.'' ( Tekvir, 81/ 19-20)
Azrail (a.s.) Ölüm meleği olarak da anılmaktadır. Biz insanların ölüm anında ruhunu almakla görevlidir. Kur'an da adı ve görevi biz insanlara haber verilmiştir.
'' De ki: Sizin için görevlendirilen ölüm meleği canınızı alacak, sonra Rabbinize döndürüleceksiniz'' (Secde 32 /11)
Mikail (a.s.) Tabiat doğa olaylarını düzenleyen melektir. Rızıkların dağıtılması yağmurların yağdırılması rüzgarın esmesi gibi tüm doğa olaylarından sorumludur. Mikail'in kelime anlamı ''Allah'ın küçük ve sevgili kulu''dur. Kuran'da da adı Cebrail meleğiyle birlikte geçmektedir.
'' Her kim Allah'a meleklerine, peygamberlerine, Cebrail'e ve Mikail'e düşman olursa bilsin ki Allah da inkar edenlerin düşmanıdır.'' (Bakara 2/97)
İsrafil (a.s.) Sur'a üfleyecek melek olarak bilinmektedir. Allah tarafından kıyamet kopacağı vakit sur'a üflemek için görevlendirilmiş. İsrafil meleği sur'a üflediği vakit kıyamet günü olacaktır. İlk üflediğinde yerde ve gökte hiç bir şey kalmayacak, dünya hayatı son bulacaktır.
''Sur'a ilk defa üfürünce, dağlar ve yeryüzü kaldırıp birbirine bir çarptırılınca, iş de o gün olacak olmuş (kıyamet kopmuş )tur. (Hakka 69/ 13-15)
İkinci kez üflendiğinde ise tüm insanlık tekrar dirilecek mahşer günü olacak ve hesap vermek için toplanılacaktır.
''Sur'a üfürülür. Bir de bakarsın kabirlerinden çıkmış Rablerine doğru akın akın gitmektedirler. (Yasin 36/51)