{ "title": "Yemek Borusunun Görevi", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Yemek-Borusunun-Gorevi-49387.jpg", "date": "19.01.2024 04:34:30", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Yemek borusunun görevi; 20-25 santim uzunluğundaki yemek borusu, boru şeklinde olup, ağızdan alınan besinlerin mideye ulaşmasını sağlamaktadır. İçten dışa doğru şekilde, örtü, düz kas ve bağdan meydana gelen bir dokudan oluşmuştur. Yemek borusunun en uç kısmında sürekli olarak kasılma hareketi yapan bir kapakçık bulunmaktadır. Bu kapakçık sayesinde alınan nefesin yemek borusuna kaçması engellenmektedir. Yemek borusu, ağız ile mideyi birleştirmektedir. Alınan yiyecekler, yemek borusundan geçerek mideye ulaşmaktadır.

Yemek borusunun görevi; tek bir görevi bulunmaktadır. Bu da ağızdan alınan ve yutulan besinlerin mideye ulaştırılmasını sağlamaktır. Bu görevin dışında başka herhangi bir görevi bulunmamaktadır. Şu önemli konuyu belirtmekte fayda vardır, yemek borusu, sindirim sisteminin kesinlikle bir parçası değildir. Yalnızca ağızdan alınan besinlerin mideye ulaştırılmasını sağlamaktadır. Yemek borusunun görevi olan besinlerin mideye ulaşması için belli hareketler yaparak, besinlerin yemek borusu içindeki hareketini sağlamaktadır.

Yemek borusunun görevi nelerdir?

Ağızdan alınan yiyecekler, çiğnenip, yutulduktan sonra alt ucundaki büzücü kastan geçtikten sonra direk mideye ulaşmasını yemek borusu sağlamaktadır. Mideden sonra yukarı çıkışı engellemek için sürekli kasılmış olarak kalmaktadır. Bu geriye doğru akış, çok asitli mide suyunun yemek borusuna geri dönmesi demektir.

Asit çıkışı göğüs kısmında yanmalara sebep olmaktadır. Bu sebep, yemek borusunun alt ucundaki büzücü kasın gevşemesinden meydana gelmektedir. Bu durum genellikle zararsızdır fakat yine de kulak, burun boğaza muayene olmakta fayda vardır. Aynı zamanda diyafram fıtığı ile ilgili olabilmektedir.

Yemek borusunun görevini bozan aynı zamanda özel hareketliliğini engelleyen, ikincil olarak da kas liflerinde veya iç sinir ağındaki lezyonlar ayrıca hormon sistemlerindeki bir lezyondan dolayı yemek borusu işlevini yitirebilmektedir.

Yemek borusu kanserlerine günümüzde çok sık karşılaşılmaktadır. Çoğunlukla 50 yaş üzeri üstünde olan kişilerde ve sigara ve çok fazla alkol tüketen kişilerde çok fazla görülmektedir. Özellikle erkeklerde daha fazla görülür. Tedavi şekli cerrahi yöntem olup, tümörün çıkartılma şekli ile yapılmaktadır. Cerrahi işlemden sonra doktorunuz gerekli gördüğü durumda kemoterapi ve radyoterapi uygulanmaktadır.
" } ] }