{ "title": "Yargının Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Yarginin-Gorevleri-44433.jpg", "date": "20.01.2024 13:07:25", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Yargının görevleri, yargı toplumda hem bireylerin birbiriyle arasındaki hem de devletle birey arasındaki sorunların, anlaşmazlıkların çözüldüğü bir sistemdir. Yargıyı yürütme görevi devletindir. Yargı için kullanılan yasalar günlük yaşama uygun bir duruma getirilerek, somut olarak suçlu ve suçsuz ayrımının yapılması gerekir. Toplumsal anlamda suç karşılığı ceza olan bir davranıştır. Toplumdaki hukuk sisteminin belirlediği kurallara uymayan ve cezayı gerektiren davranışlardır. Anayasal hükümlerde suç ve suçun karşılığı olan cezalar belirlenmiştir. Bunun dışında yani yasalardan başka suç ve ceza tanımlaması yapılamaz. Bir kişinin suçlu olduğuna ya da olmadığına karar verecek olan mahkemelerdir. Yargının görevleri arasında en önemlisi, anayasamızın belirlediği suç ve cezalara uygun şekilde bireylerin yargılanmasını sağlamak vardır.

Yargının görevleri bağımsız adli mahkemeler başta olmak üzere, devletin yargılama makamlarınca Türk ulusu adına yerine getirmektir. Anayasamıza göre; adaletin uygulanması için mahkemeler ve yargıçların bağımsız olması gerekir. Suç, suçlu ve ceza belirlemesinin yapılması için mahkemeler bağımsız hareket eder.

Yargının görevlerini yerine getirmesi nasıl sağlanır?

Yargının görevleri olan anayasanın hükümlerinin yerine getirilmesi mahkemeler tarafından sağlanır. Mahkemelerin bağımsızlığının sağlanması içinde anayasamızda bazı hükümler bulunmaktadır. Bunlar;
Yargının görevlerini yerine getirmesi için, yargıçların her türlü baskıdan uzakta olması ve bunun güvence altına alınması gerekir. Bu yüzden yargıçlara kişisel güvence sağlanır. Bunu devlet kendisi yapar. Anayasamızdaki hükme göre yargıç ve savcıların mahkemede aldıkları kararlar nedeniyle görevine son vermek mümkün değildir.
" } ] }