{ "title": "Yaprağın Görevi Nedir", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Yapragin-Gorevi-Nedir-84895.jpg", "date": "20.01.2024 07:47:12", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Yaprağın görevi nedir, Bitki açısından önemli görevleri bulunan yaprak, yaprak ayası, yaprak sapı ve yaprak kını olmak üzere üç bölümden meydana gelmiştir. Bitkinin görevlerini yerine getirmesi bakımından ihtiyaç duyduğu yaprak, genellikle yeşil renge sahiptir. Yassı yapıdaki yapraklar tırtıklı, düz, damarlı, dişli ve kenarlı şekilde olabilirler. Çiçek ya da dalların üzerinde yer alan yaprağın görevi bitki açısından oldukça önemlidir. Bazı bitkilerde ise ince şerit şeklinde bir yapıya sahip olan yaprağın yapısı bitkinin suya olan ihtiyacına göre şekillenir. Susuz ortamda yetişen bitkilerin su kaybının engellenmesi için güneşten yeteri miktarda faydalanabilmesi için çoğunlukla geniş yapıda olur.

Yaprağın görevi nedir?

Yaprağının en önemli görevi bitkilerde solunum olayının gerçekleşmesidir. Yaprak içerisinde stoma bulunmasından dolayı oksijen alma özelliğine sahiptir. Aynı zamanda hücresinde bulundurduğu mitokondriler de üretilen glikozu kullanılması sonucu solunum olayını gerçekleştirir. Yaprağın bir diğer görevi ise fotosentez yapmaktır. Bitkilerde fotosentez olayı yaprak tarafından gerçekleştirilir. Bununla beraber yaprak gövdesi bitkide madde iletimi ve aktarılmasının yapılması ile görevli iken yaprak tabakasının görevi ise yaprak sapı ve yaprak ayasının gövdeye bağlanmasını sağlamaktır.

Yaprağın görevi nedir konusunda söylenebilecek bir diğer yaprağın görevi ise terlemeyen yani boşaltım yapmasıdır. Yaprak diğer görevleri olan fotosentez ve solunum olayını gerçekleştirirken ısı fazlası ortaya çıkar. Bu ısı fazlası suyun buharlaşması ile dışarı atılır bu sayede yaprak bitkinin boşaltım yapması görevine gerçekleştirir olur. Yaprak sunum olayını gerçekleştirirken devamlı terleme yapar. Terlemenin hızı ise yaprak ayasının büyüklüğüne ısı ve nem gibi dış faktörlere ve stoma sayısına göre farklılık gösterir. Bu nedenle kaktüs gibi dikenli bitkilerde terlemenin az olması için kaktüsün yaprakları dikenlidir.
" } ] }