{ "title": "Uzman Çavuş Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Uzman-Cavus-Gorevleri-41646.jpg", "date": "23.01.2024 03:22:17", "author": "Muhammed Reşat TÜRK", "article": [ { "article": "Uzman Çavuş Görevleri; Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde daimî olarak görev başında olması gereken önemli derecede özel, teknik ve kritik görevler alan Uzman onbaşı ya da Uzman çavuş kişilerdir. Ülkemizde 3269 Uzman çavuş kanunlarına dayanarak görev yaparlar. Personel de aranacak nitelikler, başvuru şekli, izin, tayin süreleri, astlık ve üstlük ilişkileri ile sözleşme konuları yine bu kanunda yer almaktadır.

Uzman Çavuş Başvuru Şartları Nelerdir?

En az lise mezunu veya dengi bir okul mezunu olmak ve ayrıca askerlik hizmetini muvazzaf çavuş olarak yapmak, bu şartlara sahip kişiler ön sağlık ve fiziki yeterlilik testine girerler. Bu testlerden başarılı olan kişiler daha sonra sözlü mülakata girerler. Son olarak genel sağlıktan herhangi bir sağlık sıkıntısı olmayanlar askerlik hizmetlerinin bitimine müteakip, sınıf okullarına kursa çağrılır. Spor, eğitim, ders ve atış gibi konularda profesyonel hocalar ile ders görürler. Bu kursu da başarı ile bitirenler diplomalarını alıp Uzman çavuş olurlar. Uzman çavuşlar, Genel Kurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'​ nda görev yaparlar.
Uzman Çavuş Görevleri Nelerdir?

Uzman Çavuşlar her türlü zorlu şartlarda görevlerini yapabilecek şekilde eğitim görürler. Çok başarılı olan Uzman çavuşlar yapacakları görevler ile ileride astsubay da olabilirler. Ülkemizin huzuru, güvenliği ve geleceği için görevlerini layıkıyla yerlerine getiren uzman çavuşlar, gözlerini kırpmadan canını verecek şekilde bir ruh yapısıyla vatanımızı en iyi şekilde koruma görevlerini üstlenmişlerdir. Terörle mücadele de uzun yıllar çalışan, canını dişine takan ülkemizin askeri, polisi arasında Uzman çavuşlar da yer almaktadır. Bulundukları sınıflara göre uzman çavuş görevleri baya fazladır. Operasyonlara katılır, yerine göre nöbet tutar. Sınıfına göre bulunduğu sınıfla ilgili işleri yapar. Acemi birliklerde manga komutanı olarak acemi erlere eğitim verir, tank şoförü olur, topçu olarak piyade ile koordine halinde atış görevlerinde bulunur. Deniz filoları​ ve seferlerine katılır. Hava üstlerinde jetlerinin mühimmat doldurma işlerine bakar. Subay ve astsubay arasında kalan bir rütbe olduğu için kaba tabir ile tüm angarya işleri Uzman çavuş yapar. Uzman çavuşların yaptıkları işlere göre sınıflar vardır. Bunlar:
" } ] }