{ "title": "Üretra Görevi", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Uretra-Gorevi-53768.jpg", "date": "19.01.2024 05:53:56", "author": "Serdar gumus", "article": [ { "article": "Üretra görevi; üretra idrarın dışarı atılmasını sağlayan bir ucu böbreklerimize ve üreterlere bağlı bir ucu vücut dışına açılan ince boru şekilde organdır. Böbrekler, idrar torbası, idrar borusu ve üretradan oluşan sisteme boşaltım sistemi denir. Üretra bu sistemin çıkış noktasıdır. Erkeklerde ve kadınlarda uzunluk bakımından farklılıklar gösterir. Mesanede süzülen idrar bu yoldan geçer ve dışarı atılır. Üretra idrarı dışarı atma olayını kasılıp gevşeyerek yapar. Böylelikle idrar kontrol altında tutulur. Üretra oldukça hassas bir organdır.

Üretranın uzunluğu kadınlarda 3-4 cm'ye kadar olurken erkeklerde bu uzunluk 20 cm'dir. Kadınlarda bu uzunluğun kısa olması nedeniyle idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlık oluşturur.

Üretranın vücut dışına açılan noktasına dış meatus, iç noktasında mesaneye bağlanan kısmına da iç meatus denir. Üretra iki tabakadan meydana gelir. Bunlar mukoza ve submukoza kısmıdır. Üretra erkeklerde 3 bölümden oluşurken kadınlarda çok kısa olduğu için tek kısımdan oluşur. Kadınlarda üretra klitorisin hemen altından vücut dışına açılır. Erkekler ise glans penisten dışarı açılır.

Üretra görevi; Üretra temel olarak üç görevi vardır. Bunlar;
" } ] }