{ "title": "Uç Beyin Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Uc-Beyin-Gorevleri-85381.png", "date": "21.01.2024 14:06:07", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Uç beyin görevleri, diğer bir adı ile beyin yarım küresi olarak adlandırılan uç beyin, üstü nasırlı hücrelerle, altı ise beyin üçgeni denilen köprülerle bağlanmaktadır. Bu köprülere akson adı verilir. Uç beyinin orta kısmında birinci karıncık ve ikinci karıncık diye adlandırılan bölgeler bulunmaktadır. Her iki karıncıkta üçüncü karıncık kanalları ile birbirine bağlanır. Böylece kılcal damar ağları ile karıncıklar kuşatılmış olur. Uç beyin küresinde ön taraftan arka kısma doğru uzanan yarıklar bulunur. Bu yarıklara rolanda yarığı denilir. Rolanda yarığının alt kısmında duyu nöronları, üst kısmında ise motor bölgeleri yer alır. Uç beyindeki motor merkezleri ve alanları organların hassasiyetine ve yapılan işlerin inceliğine göre büyümektedir. Yani bu kısım organın büyüklüğü ile hiçbir ilgisi yoktur.

Uç beyin yapısına göre bölümlere ayrılmaktadır. Ön kısım frontal lop, şakak kısmı temporal lop, yan kısım parietal lop, arka kısım occipital lop ve merkezi lop olmak üzere beş alt bölümden oluşur. Uç beyinde işitme ve görme merkezleri bulunur. Uç beyinden enine bir kesit alındığında, dış kısım beyin kabuğu korteks diye adlandırılan yapı görülür. Bu yapı 3 mm kalınlığında olup ince boz maddeden oluşmaktadır. Beynin birden fazla önemli bölgesinde korteks bulunmaktadır. Yani insan beyninde yaklaşık 13 milyar sinir hücresi varsa, bunun 8 milyarı kortekste de bulunmaktadır. Fakat korteks gelişimini tamamlama süresi 20li yaşlarda gerçekleşmektedir.

Uç Beyin Görevleri

Bireyin kendi kişisel isteğine bağlı olarak yapılan her hareket, uç beyin sayesinde gerçekleşmektedir. Bunu anlamak içinde hayvanlar üzerinde bir deney yapılmıştır. Deneyde beyni çıkarılan hayvanların yaşamış oldukları ancak dış etkilere karşı duyarsız oldukları, iradelerini ve hafızalarını kaybettikleri gözlemlenmiştir. Uç beyni çıkarılan bir güvercinin ancak havaya atılması ile uçabilmekte olduğu, itilirse yürüyebildiği, önüne bir yiyecek konduğu zaman onu yiyememesi ancak ağzına verildiği sürece yiyebilmesi ve açlık hissedememesi gibi hal ve hareketler görülmektedir. Yani bu gibi belirtiler uç beynin görevleri arasında olup, hafıza, zekâ ve duyarlılık gibi dış çevrenin ilişkilerinin düzenlenmesinde ruhsal olayların merkezi konumundadır. İsteyerek ve düşünerek yapılan bütün hal ve hareketlerin merkezleri büyük beyinde bulunarak, uç beyin tarafından kontrolü sağlanmaktadır.
" } ] }