{ "title": "Tüketici Mahkemesi Görev", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Tuketici-Mahkemesi-Gorev-97677.jpg", "date": "18.01.2024 23:46:25", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Tüketici Mahkemesi Görev, Kredi kartından ya da nakit olarak her gün küçük tutarlarda alışveriş yaparak bir sözleşmeye taraf oluyoruz. 6502 sayılı kanun uyarınca tutarı 3000 TL'ye kadar olan tüketici işlemlerinden doğan davaların çözüm yeri, tüketici mahkemesi görev tanımına girer. Bu duruma tahkim yolu ile uyuşmazlıkların çözülmesi de denilmektedir. Tüketici mahkemesi görev yeri, illerde ticaret il müdürlüğü, ilçelerde kaymakamlıklardır. Satıcı ve tüketici arasındaki uyuşmazlıkları çözümü için en basit ve en ekonomik yol tüketici mahkemeleridir.

Tüketici mahkemesi görev tanımı nedir, neleri kapsar?

6502 sayılı kanuna istinaden, kanun maddesinin değeri 3000 tl altındaki uyuşmazlık kelimesi ile başlaması ve mal ve hizmet değeri ifadesi yer almadı için bu durum tüketicinin lehine olan geniş bir yelpazeyi içerisine almaktadır. Tüketici mahkemesi görev tanımı gereği bu tutarın altında olan pek çok uyuşmazlığa çözüm bulabilecek bir mahkeme statüsündedir.

Tüketici mahkemesi görev tanımı itibari ile, tüketici mahkemesi genel mahkemeler ile ilişki içerisindedir. Tüketici mahkemesi görev tanımı içerisindeki tutar ve başvuru sınırı, her yıl tüketici fiyat endeksine göre yeniden düzenlenmekte ve uygulamalar bu tutar üzerinde yapılmaktadır. Tüketici mahkemesi görev alanına giren konular, tüketici korunması hakkındaki kanun ile açık olarak belirtilmiştir. Tüketicinin korunmasına ilişkin olarak ortaya çıkacak, her türlü ihtilaf tüketici mahkemesi görev kapsamında değerlendirilir.

Tüketicinin korunabilmesi için ortada bir sözleşme olması esastır. Bu sözleşmeye istinaden çıkan ihtilaflara tüketici mahkemesi bakar. Tüketici sözleşmelerinden doğan fakat, tüketicinin korunması kanununda düzenlenmeyen uyuşmazlıklar genel mahkemeler tarafından çözümlenir.

Bazı uyuşmazlık ve ihtilaflarda, tüketici mahkemesi görev alanını saptamak oldukça zor olabilmektedir. Eser ve vekalet sözleşmeleri tutar 3000 TL altında olsa bile borçlar kanununa göre çözüme kavuşturulur. Aynı şekilde idari para cezaları tüketici mahkemesi görev tanımına dahil değildir.

Bir de tüketicinin korunması kanununda düzenlenmemiş olmasına rağmen bazı özel kanun uyuşmazlıkları da tüketici mahkemesi görev kapsamına girer.

Tüketici mahkemelerinin görev tanımı incelenirken dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta açılacak karşılıklı davalarda (Satıcı, tüketici) görevli mahkemenin satıcının olduğu yer mi yoksa alıcının olduğu yer mi şeklindeki tespitidir. Böyle durumlarda karşılıklı dava söz konusu olması sebebi ile tüketici mahkemesinde bağımsız bir dava açılması gerekir.

Bir uyuşmazlık ya da ihtilaf, ticari dava özelliği taşıyorsa tüketici mahkemesi görev tanımına girmez. Sigorta sözleşmeleri, kooperatiflerde ortaya çıkan ihtilaflara da tüketici mahkemesi bakmaz. Senetli taksit ödemeleri, senet kıymetli evrak olmasına rağmen belirtilen tutara kadar tüketici mahkemesi görev tanımına girer.

Tatil amaçlı sözleşme yapılan taşınmazlar, konut edinme amaçlı finansal kira sözleşmeleri, tüketici mahkemesi görev tanımında yer alır.
" } ] }