{ "title": "Subay Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Subay-Gorevleri-27616.jpg", "date": "20.01.2024 15:52:01", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Subay görevleri; Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yöneten bölümüdür. Rütbeler Asteğmen'den başlayıp Orgeneral'e kadar gitmektedir. En yüksek rütbe Mareşallik'tir. Subay olmak için harp okullarına veya diğer üniversitelere gitmek gerekir. Harp okullarından mezun olan subaylara kurmay subay ismi verilmektedir ve general olma şansları daha yüksektir. Kritik ve önemli görevlere kurmay subaylar atanmaktadır. Ayrıca diğer subaylara göre üç yıl önce terfi etmektedirler.

Tüm ordunun başına bir orgeneral, genel kurmay başkanı olarak seçilmektedir. Deniz kuvvetlerinde ise generallik rütbesi yerine amiral rütbesi kullanılmaktadır. Deniz kuvvetlerinde rütbeler tuğamiralden başlayarak, amirale kadar yükselmektedir.

Subay görevleri; 30 Ağustos tarihinde her yıl, harp okullarını tamamlayan, uzmanlıklarını geliştirdikten sonra teğmen rütbesi ile atandıkları birlik ve görev alacakları kurumlara giderek görevlerine başlamaktadırlar. Harp okulları dışında aynı zamanda yedek subay okullarını bitirerek Silahlı Kuvvetlerde askeri görevlerini yapan yedek subaylar da yirmi yedi yaşını geçmemişler ise muvazzaf subay olarak çeşitli görevlere atanabilmektedir.

Subay görevlerinde, bir yüksek rütbeye geçmeye hak kazanabilmek için, teğmen ve yüzbaşı rütbelerinde geçen süreleri tamamlamaları ve hizmet yılı sekiz yıldan az olmaması gerekmektedir. Bunun dışında yükselmek için bulundukları hizmetlerinde başarı kazanmış olmaları gerekmektedir. Tüm bu koşulları sağlayan subaylar 30 Ağustos tarihinde bir üst rütbeye geçmektedirler.

Subay görevleri ve subay rütbeleri nelerdir?

Albay; Yarbay ve Tuğgeneral arasında bulunan bir rütbedir. Albay, Genel Kurmay veya kuvvet komutanlıkları bölümlerinde bulunan daire başkanlığı ve şube müdürlüklerinde görev almaktadırlar. Toplam görev süreleri altı yıldır. Albay rütbesinde olan askerlerin beşinci yılında terfi işlemleri yapılmaktadır. Albaylar uygun görüldüğü zaman Tuğgeneral veya Tuğamiral rütbesine yükselmektedirler.

Yarbay; Binbaşı ile Albay arasında olan rütbeye verilen isimdir. Hava ve Kara Kuvvetleri'nde tabur komutanı olarak görev almaktadırlar. Toplam görev süresi üç yıldır. Deniz Kuvvetleri'nde gemi komutanlığı, Hava Kuvvetleri'nde bulunan yarbay filo komutanlığı görevlerini yapmaktadır.

Binbaşı; Yarbay ile Yüzbaşı arasında olan bir rütbedir. Toplam görev süresi beş yıldır. Binbaşı rütbesinin görevi tabur veya bölük komutanlığını yapmaktır. Üstsubay sınıfında bulunmaktadırlar. Üstün performans sağladıklarında görev süreleri iki yıla kadar düşmektedir.

Yüzbaşı; Üsteğmen ile Binbaşı arasında rütbeye verilen isimdir. Toplam görev süresi altı yıldır. Görevi, bölük komutanlığı yapmaktır.

Üsteğmen; Teğmen ile Yüzbaşı arasındaki rütbeye verilen isimdir. Görev süresi toplam altı yıldır. Master veya doktora yapılması durumunda bu durum dört yıla kadar düşmektedir. Subay görevleri, takım komutanlığı yapmaktır.

Teğmen; Asteğmen ve Üsteğmen arasında olan rütbeye verilen isimdir. Toplam görev süresi üç yıldır. Kara, Deniz ve Hava Harp Okulu mezun öğrencileri Teğmen rütbesi ile mezun olmaktadırlar.

Asteğmen; en düşük subay rütbesidir. Görevleri, takım veya bölüm komutanlıklarında yer almaktır. Batarya subaylığı da diğer görevleri arasında yer almaktadır.
" } ] }