{ "title": "Solunum Organlarının Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Solunum-Organlarinin-Gorevleri-79649.jpg", "date": "20.01.2024 02:21:16", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Solunum organlarının görevleri, sağlıklı şekilde nefes almak için vücutta bazı organlar bulunur. Bu organlar sayesinde kişinin yaşamsal faaliyetlerini sürdürmesi sağlanır. Solunumun gerçekleşmesi hayatın devamı açısından son derece önemlidir. Solunum organları sırası ile insanlarda burun, yutak, gırtlak, soluk borusu ve akciğer olarak sıralanır. Solunum organlarının görevleri, içerisinde hepsinin farlı işlevi vardır.

Solunum organlarının görevleri nelerdir?

Burun Görevi, nefes yoluyla alınan havanın solunum açısından ilk girdiği yerdir. Solunum sisteminin başlangıç organı olması ile koku alma işlevi sağlar. İçerisinde bulunan kılları, kanallar, mukus salgısı, salgı bezleri ile işlevini yürütür. Alınan havanın nemlendirilmesi, ısıtılması, toz ve mikropların bu bölümde hapsedilmesini sağlar. Hava içerisinde bulunan toz ve mikropların içeriye gönderilmemesi burun kılları ve sümük salgısı sayesinde oluşur.

Yutak Görevleri, ağızdan sonra gelen kısımdır. Ağız ve burun boşluğu üst tarafta, gırtlak ve yemek borusuna açılan kısım alt tarafta yer alır. Burundan geçen havanın soluk borusuna iletmesi gerçekleşir.

Gırtlak Görevleri, soluk borusu ile yutak arasında yer alır. Kıkırdaktan kaplı, ses kutusu ismi verilen bölümdür. Yutak kısmından alınan havanın soluk borusuna, vücuda giren suyun da yemek borusuna gönderilmesini sağlar. Nefes verme esnasında dışarı atılan hava ile burada bulunan ses telleri titreştirilerek sesi ortaya çıkartır.

Soluk Borusu Görevleri, insan bedeni içerisinde gırtlakla akciğer arasında bulunur. Kıkırdak kaplı alandır. Gırtlaktan gönderilen havanın akciğerlere gönderilmesini sağlar. Ayrıca gelen havanın ısıtılarak nemlendirilmesi işlevini görür. İçeri girmiş olan toz ve mikropların içeri gönderilmesini engeller. Bu bölümdeki titrek tüylü hücreler sayesinde işlem gerçekleşir. İçerisinde bulunan nemli zarın yapışkan yapısı sayesinde balgam ile giren zararlı maddeler dışarı atılır. Bu bölümdeki kıkırdak halkalar, nefes alıp verme esnasında soluk borusunun birbirine yapışmasını engeller.

Bronşların Görevleri, soluk borusu iki bölüme ayrılır. Her bir kola bronş denir. Bronşların ikisi de akciğerlere gider. Kıkırdak halkalar, iç yüzeyi nemli zarla kaplı ve titrek tüylü hücrelerden oluşur. Buraya gelen havanın bronşçuk bölümlerine gitmesini sağlar.

Akciğer ve Görevleri, göğüs boşluğunda bulunan, büyüyüp küçülebilen, pembe renkli, sağda ve solda birer tane, esnek toplam iki tane solunum sistemi temel bölümüdür. Sağ akciğer üç loblu, sol akciğer iki loblu insan bedeninde yer alır. Sağ bölümde bulunan akciğer sol bölümde bulunana akciğerden büyüktür. Akciğerin üzeri plöra zarı ile kaplıdır. Zar sayesinde organın dış etkilere karşı korunması sağlanır. Akciğerler bronşlarının ucunda hava kesecikleri bulunur. Alveollerin ismi verilen bu hücreler etrafında kılcal kan damar yer alır. Bronşlardan alınan havadaki oksijeni kana verir. Kanda bulunan karbondioksit gazını alarak gaz alışverişi sağlanır. Bu işlem alveoller tarafından gerçekleşir. Gelen nefes akciğerlerde bulunan alveollere girerek, kılcal kan damarlarına ulaşır. Buradaki karbondioksit gazı ise alveollere geçerek solunum organlarının görevlerini yerine getirir.
" } ] }