{ "title": "Sitoplazmanın Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Sitoplazmanin-Gorevleri-74274.png", "date": "21.01.2024 16:05:07", "author": "Fırat KUTLU", "article": [ { "article": "
Sitoplazmanın görevleri, hücre zarı ve çekirdek arasındadır. Sitoplazma görevleri ve faaliyetleri bozulduğu zaman hücre ölür.

Sitoplazmanın tanımını yapacak olursak; hücrede çekirdek ve hücre zarı arasında yumurta akı kıvamındaki renksiz bir sıvı ile dolu akışkandır. Sitoplazmada %90 oranında su bulunur. Geriye kalan %10'lık kısımda ise yağ, protein, madensel tuzlar, karbonhidrat, vitamin, salgı, glikoz, enzim ve organeller bulunur. Hücreye ait bütün hayati faaliyetler burada gerçekleşir.

Sitoplazmanın Özellikleri Nelerdir?
Sitoplazmanın Görevleri

Sitoplazma görev olarak hücredeki solunum, dolaşım, beslenme, üreme, sindirim, boşaltım gibi hayati faaliyetlerin gerçekleşmesini üstlenir ve bu faaliyetlerin hepsi burada gerçekleşir. Sitoplazmadaki bu yaşamsal faaliyetleri gerçekleştiren yapılara organel ismi verilir. Bir diğer adı organcıktır. Bu organcıkların hepsinin farklı farklı görevleri vardır.

Sitoplazmadaki organeller; ribozom, lizozom, mitokondri, endoplazmik retikulum, golgi aygıtı, plastitler, sentrozom, koful.

Ribozom
Lizozom
Mitokondri
Endoplazmik retikulum
Golgi aygıtı
Plastitler
Sentrozom
Koful
Sitoplazmanın görevleri yukarıdaki bu organellere yataklık etmek, biyokimyasal reaksiyonlar için zemin hazırlamak ve rotasyon, sirkülasyon gibi yöntemlerle organellere hareket ortamı sağlamak olarak özetlenebilir.
" } ] }