{ "title": "Sindirim Sistemi Organları ve Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Sindirim-Sistemi-Organlari-Ve-Gorevleri-97423.jpg", "date": "21.01.2024 05:30:29", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Sindirim sistemi organları ve görevleri, vücudun sağlıklı şekilde görevini yerine getirmesi için son derece önemlidir. Özellikle besinin vücuda alınması ile dışkı yolu ile atılana kadar gerekli çalışmayı üstlenir. Vücut içerisinde fiziksel ve kimyasal sindirimin yapılması bu bölümde gerçekleşir. Sindirim sistemi organları ve görevleri içerisinde fiziksel sindirimin yapılması esnasında vücuda alınan gıdaların küçük parçalara ayrılması ile en küçük yapı taşlarına bölünmesi işlemini gerçekleştirir. Gıdaların vücuda girmesi sonrasında sindirilmesi esnasında yararlı olan maddelerin alınması, atıkların ise vücuttan dışarı çıkartılması görevleri bu organlar tarafından sağlanır. Sindirime yardımcı olan organlar ile iş birliği içerisinde çalışma yapar. Karaciğer ve pankreas sayesinde sindirim sistemi gerçekleşir. Ayrıca karaciğer içerisinde salgılanan safra ile pankreas içerisinde salgılanan öz suyu sindirim sistemi organlarının görevini gerçekleştirilmesi üzerinde son derece etkilidir. Sindirim sisteminin sağlıklı şekilde görevini yapması için posalı yiyecekler, bol su, lifli gıdalar tüketilmesi gerekir.

Sindirim sistemi organları ve görevleri nelerdir?

Üst sindirim sistemi bölümleri

Ağız, vücuda alınan besinlerin diş yolu ile parçalanmasını sağlayarak bu bölümde salgılanan tükürük ile yumuşatılmasını sağlayarak ağızda sindirim işlemi başlar. Bu süreç içerisinde fiziksel olarak da kimyasal olarak sindirimin gerçekleşmesi sağlanır. Gıdaların ağızda dişler ile parçalanması fiziksel sindirim ve tükürük ile birleşmesi sonucunda kimyasal sindirim ortaya çıkar. Vücuda alınan karbonhidratların sadece ağızda sindirimi gerçekleştirilir. Ağız içerisinde yer alan dil çiğnenen gıdaların yutağa iletilmesini destekler.

Yutak, ağzın arka kısmında bulunan bölümdür. Boyun ve ağzın gerisinde kalır. Ağızdan gelen gıdaların yemek borusuna kaçmaması için yutma sonrasında küçük dil kapanarak soluk borusunu koruma altına alır. Bu süreç içerisinde hem kimyasal hem de fiziksel sindirim gerçekleşmez. Yutak sadece gıdaların geçiş bölümüdür.

Yemek borusu ve kardiyak, mide ile yemek borusu arasında yer alan bölümdür. Yaklaşık olarak uzunluğu 25 santim civarındadır. İçerisinde bulunan kaslar ile kasların gevşeyip hareket etmesi ve kasılması sayesinde yutaktan gelen besinlerin mideye gitmesini sağlar. Bu süreç içerisinde hem kimyasal hem de fiziksel sindirim gerçekleştirilmez. Kardiyak bölüme ise mide ile yemek borusunun arasında bulunan açık alandır.

Mideye, yemek borusundan gelen besinlerin beklediği bölümdür. Burada bulunan kasların gevşeme ve kasılma hareketleri sayesinde fiziksel sindirim gerçekleşir. Ayrıca midede bulunan enzimler ve asitler sayesinde gerçekleştirilen sindirim esnasında kimyasal sindirim ortaya çıkar.

Alt Sindirim sistemi organları ve görevleri

İnce bağırsak, yaklaşık olarak 8 metre uzunluğunda bulunan bağırsakta sindirim kimyasal olarak gerçekleşir. Yağ, karbonhidrat, protein gibi maddelerinin sindirimi bu bölümünde gerçekleşir. Vücuda giren besinlerin en küçük moleküllere ayrılması ile bu bölümde oluşan moleküller kan damarlarına iletilir. Buradaki villus ile ince bağırsakta emilim ortaya çıkar. İçerisinde bulunan onikiparmak bağırsağı ile görevini gerçekleştirir.

Kalın bağırsak, yaklaşık olarak uzunluğu 1,5 metre civarında olan bağırsağın sindirim sistemi içerisinde en son görevi üstlendiği görülür. Diğer organların sindiriminden artakalan gıdalar içerisinde bulunan su, vitamin ve minerallerin ayrıştırılarak vücuda geri gitmesine fayda eder. Gıdalardan arta kalan atıklarının anüs yoluyla vücuttan dışarı çıkmasını sağlar. Kalın bağırsak 3 bölüme ayrılır. Üst kısmına verilen isim kör bağırsak olarak adlandırılır. Apandis bölümünün bağlantısıdır. Orta bölümünde yer alan bölüm ise kolon, inen kolon, transfer kolon, sigmoid kolon olarak tanımlanır. Sindirim sistemi organları ve görevleri içerisinde yer alan son bölüm kalın bağırsağın rektum ismi verilen bölümüdür. Rektumun anüsle birleşmesi ile vücuttan dışkının çıkartılması gerçekleşir.
" } ] }