{ "title": "Sindirim Sistemi Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Sindirim-Sistemi-Gorevleri-47331.jpg", "date": "21.01.2024 13:48:11", "author": "özlem koç", "article": [ { "article": "Sindirim Sistemi Görevleri, Sindirim sistemi tükettiğimiz yiyeceklerin belli bazı aşamalardan geçtikten sonra bir kısmının kana bir kısmının ise vücuttan atılması işlemidir. Sindirimsistemi görevlerinden ilkibesinleri küçük parçalara ayırmaktır. Daha sonra besin içerisindeki yağ, su, karbonhidrat ve protein gibi molekülleri ayrıştırıp kan aracılığı ile hücrelere ulaştırır.

Sindirim ilk olarak ağızda başlar. Dişler yardımı ile parçalara ayrılan yiyecekler sindirim sistemine ulaşır. Ağızda çiğnenmiş olan yiyecekler yutak yardımı ile yemek borusuna ve daha sonra mideye ulaştırılır. Mideden ince bağırsağa geçen besinler protein, karbonhidrat ve yağları iyice sindirerek kana karışmasını sağlar. Son olarak da kalan posa kalın bağırsağa ulaşır kullanılmayan kısmı anüs yardımı ile dışarı atılır.

Sindirim sistemi görevlerini yerine getirebilmesi için bazı organların da işlevlerini yerine getirmesi gerekmektedir. Sindirim sistemindeki organları şu şekilde sıralayabilir.

Ağız: Sindirim sistemi görevleri arasında ilk sıradadır. Dil, dişler ve tükürük sistemi sayesinde yiyeceklerin parçalanmasını sağlar ve diğer organlara ulaştırır.

Yemek borusu: Ağızda parçalanan besinlerin mideye iletilmesini sağlayan organdır.

Mide: Mide sindirim sistemi görevleri arasında en önemli yere sahip olan organımızdır. Midenin kasılıp gevşemesi ile parçalanan besinler küçük moleküllere ayrılır ve ince bağırsağa gönderilir.

İnce bağırsak: Mideden gelen besinlerin fiziksel ve kimyasal sindirimlerini gerçekleştirir.

Kalın bağırsak: İnce bağırsaktan gelen atıkların suları emildikten sonra vitamin ve mineraller ayrıştırılır. Daha sonra kalan posa anüse gönderilir ve anüs yardımı ile dışarı atılır.
" } ] }