{ "title": "Şark Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Sark-Gorevleri-51179.png", "date": "20.01.2024 01:47:14", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Şark görevleri, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre bütün memurlar atama ve yer değiştirmeye tabidir. Bununla birlikte kanunun 36 maddesinde yer alan yardımcı sınıf memurlar, 59. Madde de yer alan istisnai memurlar ve aday memurlar bu hükümlere tabi değildir. Devlet memurlarında hizmet bölgeleri birinci bölge ve ikinci bölge olarak hazırlanmıştır. Şark görevleri ikinci bölge kapsamında değerlendirilir. Şark görevleri kavramı kanun ya da yönetmelik metninde bulunmaz, şark görevi denilmesinin nedeni şark kelimesinin Türkçede doğu anlamına gelmesindendir.

Şark görevleri nelerdir?

Şark görevleri ataması yapılırken birinci bölge ve ikinci bölge kadro durumları ve hizmet süreleri göz önünde bulundurulur. Buna göre hazırlanan iç hizmet yönetmeliklerinde şark görevlerinin detayları belirlenir. Doğuda güvenlik hizmeti daha yoğun olduğundan bu bölgede belli bir süre çalışan personel, bölgeden ayrılmak istemektedir. Bu nedenle güvenlik hizmeti yapan asker ve polisin bölgedeki görev süresi mümkün olduğunca kısa tutulur.

Polis şark görevi ataması nasıl yapılır; Şark görevine gidecek personel birinci bölgedeki hizmet süresi dikkate alınmaksızın sicil numarası, rütbe ve hizmet branşı göz önünde bulundurularak personel ve kadro ihtiyacına göre belirlenir. Yeni mezun olan polis memurunun ilk ataması şark görevine yapılmaz, birinci bölgedeki hizmet süresini doldurduktan sonra yapılır. İkinci bölge hizmetine ikinci defa atanacak polis memuru bulunduğu branş, önceki şark hizmetinden dönüş yılı ve sicil numarası dikkate alınarak tekrar şarka gönderilir.

Şark görevleri hizmet süreleri ne kadardır?
" } ] }