{ "title": "Şantiye Şefinin Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Santiye-Sefinin-Gorevleri-56679.JPG", "date": "22.01.2024 00:57:18", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Şantiye şefinin görevleri; inşaat faaliyetleri devam eden bir ortamda müteahhit adına tüm işleri yürüten, tüm personel veya taşeron firmaya ait personelin ulaşım ve idaresini sağlayan, aynı zamanda iş güvenliği tedbirlerinin sağlanması için gerekli tüm önlemlerin alınıp alınmadığını kontrol eden ve bundan emin olan, inşa edilen yapının fen ve tekniğe, ruhsat ve projeye uygun olarak inşa edilmesini sağlamaktır.

Müteahhit adına, inşaat işinin ruhsata ve ruhsat eki etüt ve tüm projelere uygun şekilde gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan tüm organizasyonları yapmak, kuralların ve mevzuatın gerekliliğini sağlamak için tüm tedbirleri almak, uygulamak ve çalışanlara uygulatmak şantiye şefinin görevlerinde birinci sırayı almaktadır.

Şantiye şefi, şantiye içerisinde bulunan tüm işlerden sorumlu kişidir. İnşaat mühendisi ve mimarlar şantiye şefi olabilmektedir. Şantiye şefinin görevleri; yapım alanında bulunan müteahhitleri, çalışanları ve mimarları denetlemek vardır. Aynı zamanda tüm idari işleri yürütmektedir. Tüm şantiyelerde şantiye şefi bulundurmak zorunluluğu vardır.

Şantiye şeflerinin yetki sınırları bulunmaktadır. Bu sınırlar nelerdir; şantiye şefi, görevini yaptığı şehrin dışında başka bir ilde görev alamamaktadır. Fakat toplam metre kare ve şehir sınırları aşılmamak üzere aynı anda beş farklı inşaat alanının şantiye şefliğini alabilmektedir. Fakat mimar ve mühendis olan şantiye şefleri 30 bin metre kareyi geçmemesi durumunda iş alabilmektedirler. Fakat inşa edilen yapının tek ruhsata bağlı veya toplu niteliğinde olması durumunda 30 bin metre kareyi geçmeme şartı aranmamaktadır. Bodrum hariç iki kattan yüksek olmayan yapılar, 500 metre kare inşaat alanından daha düşük inşaat alanına sahip yerlerde şantiye şefi bulundurulması zorunlu değildir.

Şantiye şefinin görevlerini maddeler halinde sıralayacak olursak
Şantiye şefinin görevleri; şantiye şefi olan mühendis ve mimar, inşaat işine başlamadan önce bir sözleşme imzalamaktadır. Bu imza atılan sözleşme şantiye şefi hizmet sözleşmesidir. Bu sözleşmeyi imzaladıktan sonraki tarihten itibaren şantiye şefi olarak yapı işinde göreve başlayabilmektedir.

Şantiye şefinin görevlerini sona erdirmek istemesi durumunda istifa metnini noterde düzenlemesi gerekmektedir. Başka bir örneğini yapı müteahhitine vermesi gerekir. Müteahhit bu sözleşmeyi imzaladıktan sonra diğer iki örneğini idare ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne vermesi gerekmektedir. Daha sonra müteahhit, şantiye şefinin inşaat alanı ile ilişiğinin kesilmesi durumunda üç iş günü içerisinde yapı denetime mutlaka bilgi vermesi gerekir.
" } ] }