{ "title": "Sandık Başkanı Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Sandik-Baskani-Gorevleri-26573.jpg", "date": "21.01.2024 15:37:43", "author": "Emine Gümüş", "article": [ { "article": "
Sandık başkanı görevleri; oy verme işlemi için kurulan sandıkların başında görevlilerin en yetkilisine sandık başkanı denir. Her partinin kendi üyelerinin içinden seçip gönderdiği kimselere sandık görevlisi denir. Sandık başkanı ilçe seçim kurulu tarafından resmen atanır. Oy verme işleminin en sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için ve şaibeye yer vermemek amacıyla bu başkanlar hiçbir partiye üye değillerdir. Bu yüzden ilçe seçim kurulu tarafından atanır. Genellikle bu başkanlar öğretmenlerden atanır. Oy verme işleminin yürütülmesini sağlayan ekibe sandık kurulu denir. Bu ekip beş kişiden oluşur. Burada sadece sandık kurulu başkanı dışındakiler herhangi bir partiye mensuptur. Her parti sandık başkanın yanına bir üye gönderir. Bu üyeler ise ilçe seçim kuruluna başvuru zamanında liste halinde gönderilir. Sandık başkanı ve üyeler bu görevlendirmeden belirli bir ücret alır.

Sandık başkanı yemini

Sandık başkanı görevine başlamadan önce yemin eder. Bu yemin \"hiçbir tesir altında kalmaksızın, hiç kimseden korkmadan, seçim sonuçlarının tam ve doğru olarak belirlenmesi için görevimi kanuna göre dosdoğru yapacağıma, namusum, vicdanım ve bütün mukaddesatım üzerine and içerim\" şeklindedir. Bu yemin resmi gazetede madde 70 ile belirlenir.

Seçim esnasında sandık başkanının görevleri
" } ] }