{ "title": "Safra Kesesinin Görevi", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Safra-Kesesinin-Gorevi-81789.jpg", "date": "19.01.2024 02:06:45", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Safra kesesinin görevi, safra sıvısı, karaciğer organında üretilen bir sıvı olup, daha sonra bağırsağa geçen bir salgıdır. Yağların ve yağda eriyen vitaminlerin emiliminde rol oynamaktadır. Aynı zamanda vücutta bulunan bazı maddelerin atılımını sağlamaktadır. Günlük olarak karaciğerde yaklaşık olarak 600 ml safra üretilmektedir ve ana safra kanalı ile onikiparmak bağırsaklarına dökülmektedir.

Safra kesesi karın bölgesinin sağ üst tarafında yer karaciğerin organının alt yüzüne yapışık olarak küçük armuda benzeyen bir organdır. Küçük bir kanalla ana safra kanalına bağlantılı durumdadır.

Safra kesesinin görevleri nelerdir?

Karaciğer organının ürettiği safranın bir kısmını açlık dönemlerinde ana safra kanalından absorbe ederek depolar, yoğunlaştırır ve sindirim sırasında tekrardan bağırsağa salgılanması işlevini gerçekleştirir.

Safra kesesi organı yaklaşık olarak 50 ml hacminde bulunmaktadır. Safra kesesi, karaciğer organında üretilen safrayı 10 katına kadar yoğunlaştırır ve gerekli durumlarda hacmini 6 katına kadar arttırabilmektedir. Mideye gelen besinleri takiben kasılarak yarım saat içinde içeriğinin yarıdan çoğunu bağırsağa boşaltır ve yaklaşık bir saat içinde tekrar yeniden toplamaktadır.

Kısacası safra kesesinin görevi, bağırsakların görevine yardımcı olmaktadır. Safra sıvısı, kısa bir süre sonra safra kesesinde birikerek buradan on iki parmak bağırsağa geçerek, bağırsağın görevini yapmasını sağlamaktadır. Besinlerin hazmının gerçekleşmesi için safra kesesinin önemi çok büyüktür. Hazmın önemi herkes tarafından bilinmektedir. Tamamen hazmın gerçekleşmesi safra sıvısına bağlıdır. Karaciğer organının yaptığı safra sıvısı safra kesesinde daha etkili bir hal almaktadır. Karaciğerde yapılan safra sıvısı ham bir şekilde safra kesesine geçmektedir ve safra kesesinde özelliğini almaktadır. Besinler vücuda girdiği zaman safra kesesi karaciğerden gelen ve etkinleştirilmiş safra sıvısını kasılarak on iki parmak bağırsağına göndererek hazmı gerçekleştirmiş olur. Safra kesesi organı bir bütünün parçası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Safra sıvısının en önemli görevi, yağları çok sayıda küçük damlacıklara ayırmaktır. İkinci görevi, yağ sindiriminin son ürünleri ile yağda çözünen vitaminlerin emilimine yardım etmektedir. Ayrıca diğer görevi ise kanda bulunan atıkların dışarıya atılmasına yardımcı olmaktadır. Safra kesesinin düzenli olarak çalışması ile, karaciğer işlevini yerine getirmiş olur.

Safra sıvısı safra kesesinde depo edilir, bu işlem safra kesesinin en önemli görevleri arasındadır. Yemek sırasında yağ, hidrolik asit gibi maddelerin etkisi ile on iki parmak bağırsağı mukozasından çıkarak safra kesesinin kasılmasını sağlar ve safra kesesinde depolanmış safra bağırsağa boşalmaktadır. Sindirim için gerekli olan yeterli miktarda safra temin edilmiş olur.

Safra kesesi aynı zamanda safra yollarının basıncını da düzenlemektedir. Karaciğer organında safra sıvısı salgılanması arttıktan sonra kanalda basınç yükselir ve safra kesesi safra ile dolmaktadır. Gerektiği zamanlarda 24 saatte salgılanan safra sıvısı safra kesesinde depolanmaktadır. Bu şekilde safra yollarında basıncın yükselmesi engellenmiş olur.
" } ] }