{ "title": "Ribozom Görevi", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Ribozom-Gorevi-84552.jpg", "date": "21.01.2024 15:37:40", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Ribozom Görevi, canlı olmanın en önemli yapıtaşı, işlevsel proteinlerdir. Organizmada bulunan proteinler farklı işlevlere sahip biyolojik moleküllerdir. Vücuttaki proteinler ise ribozom adı verilen nanometre büyüklüğündeki yapılardan sentezlenir. Tüm hücrelerin içeriğinde bulunan ribozomlar, sitoplazmada ya serbest halde veya endoplazmik retukuluma tutunmuş mitokondri ve kloroplast gibi hücrelerin içinde de bulunurlar. Serbest haldeki ribozom görevi, hücre içinde işlevleri olan proteinleri sentezlemek iken, endoplazmik retikuluma tutunmuş olan ribozom görevi, hücre dışına gönderilen hücre zarında ya da bazı organellerde görev alan proteinleri sentezlemektir.

Ribozom görevi nedir?

Ribozomlarda bulunan her bir proteinin görevi tam olarak bilinmemekle birlikte, bazı proteinler yapısal işleve sahip olup bazıları da enzim olarak çalışmaktadır. Ribozom görevi temel olarak, hücre ve organizmanın ihtiyaç duyduğu protein sentezidir.
Tek bir mRNA ve tek bir ribozom ile vücudun istediği kadar ve istediği türde protein sentezi gerçekleştirmek mümkün değildir. Bir mRNA kısa zaman ve yeterli sayıda protein sentezlemek için çok fazla sayıda ribozoma ihtiyaç bulunur. Protein sentezi işleminde mRNA ribozomdan geçer, ilk ribozomda işi bittiğinde ikinci ribozoma aktarılır ve aynı proteine ait yeni bir kopyalama işlemi yapılır. Bu aktarma işlemi sırasında ilk ribozom mRNA'nın geri kalan kısmındaki bilgileri okumaya devam eder. MRNA ikinci ribozomu terk ettiğinde üçünü ribozom kopyalama işlemini devam ettirirken 2. Ribozom kalan bilgileri okumaya devam edecektir. İşlem bu şekilde otomatik olarak devam eder. Ribozom görevi aynı zinciri çok sayıda okumaya devam ederek protein sentezini gerçekleştirir.
" } ] }