{ "title": "Organellerin Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/organellerin-gorevleri-6875.jpg", "date": "21.01.2024 07:27:22", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "Organellerin görevleri: Bir hücrenin normal bir şekilde çalışabilmesi için bazı organellere ihtiyacı vardır. Bu organeller her hücrede bulunmaktadır. Hayvan ve bitki hücrelerinde bazı farklılıklar olsa da genel olarak bütün hücrelerde organeller vardır. Bu organellerin görevleri birbirinden farklıdır. Çünkü her organelin kendini özgü hücrede bir yeri ve görevi bulunmaktadır. Organellerin görevleri hücrede bulundukları yere göre de farklılık gösterebilmektedir. Bir hücrede aşağıda görevleri ile vereceğimiz organellerin hepsi ya da sadece bir kısmı olabilir. Biyolojinin olmazsa olmaz konularından biri olan organellerin görevleri oldukça önemlidir. Özelikle de biyoloji sorularında oldukça sık çıktığı için mutlaka bu organellerin görevlerinin bilinmesi ya da ezberlenmesi gerekmektedir.

Organellerin görevleri

Ribozom: Prokaryot ve ökaryot tüm hücrelerde bulunan zarsız organeldir. Yapısı rRNA ve proteinlerden oluşur. Nükleoprotein özellik gösterir. Büyük ve küçük olmak üzere iki alt birimden oluşur. Ribozom organelinde protein sentezi gerçekleşir. Ribozomun alt birimlerinin sentezi çekirdekçikte gerçekleşir. Ribozom aktivitesi artan bir hücrede; aminoasit miktarı azalır, hücre pH derecesi artar, peptid bağı sayısı artar, su miktarı azalır ve ATP miktarı azalır.

Endoplazmik Retikulum: Hücre zarı ile çekirdek zarı arasındaki boşluğu dolduran kanalcıklar ve kesecikler sistemidir. Ağ şeklinde hücre içine dağılmış durumdadır. Genel olarak hücre içi madde iletiminde görev alır. Hücrenin mekanik etkilere karşı dayanıklılığını arttırır. Hücrenin omurgası kabul edilir ve hücreye desteklik sağlar. Hücre zarından meydana gelmiştir. Çekirdek zarı ile golgi ve koful gibi organellerin oluşmasında etkilidir.

Golgi Cisimciği: Endoplazmik retikulumdan meydana gelmiştir. Sisterne adı verilen yassılaşmış keseciklerin üst üste yığılması ile oluşurlar. Golgi bir üretim, depolama, ayırma ve gönderme merkezi gibi düşünülebilir. Salgı için özelleşmiş hücreler de bol miktarda bulunur. Yağ sentezi yapar. Glikoprotein ve lipoprotein sentezinde görev yapar. Hücre zarı onarımında görev yapar. Hücreler tarafından sentezlenen birçok polisakkarit golgi ürünüdür.

Lizozom: Hidrolitik enzimler içeren tek zarla çevrili keseciklerdir. Olgun alyuvar hücreleri ve yüksek yapılı bitki hücrelerinde bulunmaz. Lizozomlae hücre içi sindirimde görev yaparlar. Fagositoz ve pinositoz yapan hücrelerde sayıları fazladır. Vücudumuza giren mikropları akyuvarların fagositoz yaparak parçalamasında etkili rol oynar.

Koful: Tek katlı zarla çevrili sıvı dolu keseciklerdir. Bitki ve hayvan hücrelerinde bulunur. Hayvan hücrelerinde küçük ve çok sayıda bitki hücrelerinde ise büyük ve az sayıdadır. Fagositoz ve pinositoz olayları sonucunda besin kofulları oluşmaktadır.

Sentrozom: Zarsız bir organeldir. Özellikle hayvan hücrelerinde ve mantar hücrelerinde bulunur. Sentrozom hücre bölümleri sırasında iğ ipliklerini oluşturarak kromozomların zıt kutuplara çekilmesini sağlar.

Mitokondri: Çift katlı zarla çevrili bir organeldir. Mitokondri organelinin görevi oksijenli solunum yaparak hücre için gerekli ATP'yi sentezlemektir.

Plastitler: Bitki hücrelerinde ve alglerde bulunan bir organeldir. Bakteri, mantar ve hayvan hücrelerinde bulunmaz.

Kloroplast: Çift katlı zarla çevrili bir organeldir. Taşıdığı klorofil pigmentinden dolayı bitkilerin yeşil renkli görünmesini sağlar.
" } ] }