{ "title": "Omuriliğin Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Omuriligin-Gorevleri-28995.jpg", "date": "20.01.2024 05:06:59", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Omur iliğinin görevleri, omurilik başlangıcı tam olarak beyinde başlayıp, kuyruk sokum da son bulan, 33 adet omurganın bir sistem içerisinde üst üste sıralanmasıyla oluşan kemiklerin içinde korumaya alınmış olan merkezi sinir sistemin bir parçasıdır. Beynin devamı olarak yer alır. Omurilik yaklaşık 1 cm kalınlığında, 50 cm uzunluğunda, 35-40 gr ağırlığındadır. Omuriliğin boyu omurgadan kısadır. Omuriliğin iki tarafından 31 çift duyu ve motor sinirleri çıkmaktadır, bunlardan 8 çifti boyu,12 çifti göğüs, 5 çifti bel, 5 çifti sakral, 1 çifti de koksiogal sinirler olarak bilinir. İçi açılıp incelendiğinde iki kısımdan oluştuğu görülür. İç kısmında ak madde dışında da boz madde denen iletim vazifesinde yer alan kısımlar oluşur.

Omuriliğin kısımları
3 kat zar sistemiyle kaplıdır.

Omurilik zarları
Beyinde bu zarlar arasında boş alanlarda omurilik sıvısı bulunur. Beyaz renkli olan bu omurilik sıvısı sayesinde beynin ağırlığı azalır. Omurilikte bulunan boz maddenin ön kısmına boynuz denir. Bu kısım vücudun hareket etmesini sağlarken, vücudun ön kısmına uzanır. Arka boynuz ise arka boynuzlar ise arka kısma uzanırlar ve hislerle alakalı sinyalleri beyne iletirler. Omuriliğin yapısı, başladığı yerden bitimine kadar kalınlık farkları hariç aynı özellikleri taşır. İki yerde daha kabarıktır. Kabarık olan bu kısımlardan alt organlara ve üst organlara giden sinirler geçmektedir.

Omuriliğin önemli görevleri vardır bunlar
Ancak unutulmamalıdır ki omuriliğin kontrollünde beyine ait olduğundan bazı refleksler beyin tarafından bastırabilir.

Yutma çiğneme, hapşırma, öksürme omurilik tarafından kontrol edilen hareketlerdir.

Vücut için çok önemli olan omurilik, hasar gördüğü zaman kalıcı ve çok önemli rahatsızlıklar oluşur. Omurilikte meydana gelen rahatsızlıklarda ve merkezi sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda özel iğneler kullanarak bu sıvıdan örnek alınıp incelenerek teşhis konmaktadır.
" } ] }