{ "title": "Muhtarın Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Muhtarin-Gorevleri-81188.jpg", "date": "19.01.2024 06:32:27", "author": "Sahmurat GECKIN", "article": [ { "article": "
Muhtarın görevleri: Muhtarlar mahallelerde ve köylerde görev yapan kişilerdir. Muhtarlar köy ve mahallelerde​ idarenin başıdır. Muhtarlar göreve seçimle gelirler. Muhtara aday olan kişilerin herhangi bir partiyle ilişkisi yoktur, bireysel olarak aday olurlar. O bölgede oturan kişiler tarafından 5 yıllığına seçilirler. Muhtarlar bir karar alırken 4 kişiden oluşan ihtiyar heyeti ile karar alır. Muhtarın görevleri köy muhtarı ve mahalle muhtarı olarak iki grupta açıklanabilir.

Köy muhtarı görevleri

Köy muhtarları, köy sınırları içerisinde güvenliği sağlamak, bulaşıcı bir hastalık olduğunda hükümete bilgi vermek, şüpheli durumları tespit ederek polise bildirmek, köy içerisinde her ay doğan kişileri, evlenen kişileri ve boşanan kişileri tespit ederek kayıt altına almak, vergi toplamaya gelen görevlilere yardımda bulunmak, askerlik zamanı gelmiş kişileri belirleyerek askere çağırmak, köydeki doğal afetleri engellemeye yönelik önlemler almak gibi birçok görevleri bulunmaktadır.

Mahalle muhtarı görevleri

Mahalle muhtarı, mahallelerde yapılması gereken hizmetleri düzenlemek, mahallede ikamet eden kişilere gerekli il muhabirleri o vermek, kimliğini kaybetmiş kişilerin yeni kimlik çıkarması için gerekli olan evrakları ayarlamak, seçim zamanlarında seçmen listelerini askıya çıkarmak ve seçmen kâğıtlarını göndermek, caddelerde yer alan levhaları denetlemek ve eksiklikleri belediyeye bildirmek, yardıma muhtaç kişileri tespit etmek yardımda bulunulmasına yardım etmek gibi önemli birçok görevleri vardır. Muhtarlar bir karar alırken dört azası ile yani ihtiyar heyeti ile karar alır.
" } ] }