{ "title": "Mineraller ve Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Mineraller-Ve-Gorevleri-62783.jpg", "date": "21.01.2024 05:25:32", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Mineraller ve görevleri, Mineral canlıların vücudunun sağlıklı olması için ihtiyacı olan temel besindir. Vücuda enerji vermemektedir. Ayrıca kaloride içermemektedir. Fakat vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesinde yardımcı olur. İnsan vücudu kendi kendine mineral üretemez. Temel besin olan mineraller toprak içerisinde bulunur. Toprakta yer alan mineral hayvan ve bitkiler bakımından da bünyelerinde oluşmamaktadır. Minerali bitkiler topraktan tedarik ederler. Hayvanlar bu bitkileri yiyerek mineral ihtiyacını karşılar. İnsanlar ise bu ihtiyacını direkt olarak meyve ve sebzeden ya da hayvansal bazı besinlerden alır. Mineraller meyve, sebze, et ve et ürünleri, tahıllarda, süt ve süt ürünlerin bulunur. Aslında mineraller ve görevleri insan vücudunun temel yapı taşlarındandır. Günlük olarak mineral gereksinimi besinlerden tedarik etmesi gereklidir. Bitkilerin üretildiği toprağa göre mineralleri değişmektedir. Tüketilen bütün mineraller ince bağırsak kısmında emilir. Vücutta farklı yollar sayesinde taşınarak, depolanır. Minerallerin bazıları hücre içerisinde kalır bazıları da idrar yoluyla dışarı atılır.

Mineraller ve görevleri nelerdir?
Günlük olarak 100 mikrogramın altında alınan mineral çeşidine makro-mineral denilmektedir. Kalsiyum, magnezyum, sodyum, potasyum, fosfor makro-mineral, selenyum, sülfür, kükürt, demir, bakır, çinko, bor, brom, germanyum, molibden, brom, vanadyum ve iyot mineral olarak adlandırılmaktadır. Mineraller ve görevlerini en bilindiklerinden bahsedeceğiz;

Fosfor; Fosfor minerali vücutta kimyasal tepkime ile hücrelerde bulunmaktadır. Fosfor enerji üretiminde, kalp kasında kasılmalara, kemik ve diş oluşmasında, hücrelerin büyümesinde, böbrek faaliyetlerinde, sinir ve kas hareketlerinde de vücudun ihtiyacı olan mineraldir. Ayrıca vücut sıvısının asit olmasını engeller. Fosforun vücuda günlük olarak 800-1200 mg olarak alınması gereklidir. Bu mineral yumurta, tavuk, süt, et, süt, tahıllar, kur baklagil ve yağlı tohumlarda bulunmaktadır.

Magnezyum: Magnezyum neredeyse vücudun metabolik faaliyetleri için birçoğunda gereklidir. Eğer magnezyum olmaz ise enerji üretimi olmaz. Magnezyum minerali proteinin yapımında, hücre çoğalmasında ve sinir ve kasların iletimi için gereklidir. Bunların dışında kalsiyum ve potasyumun bağırsakta emilmesine etki etmektedir. Vücutta insülin hormonun salgılanmasına yardımcı olmaktadır. Günlük olarak vücudun magnezyum ihtiyacı 280-350 mg civarındadır. Magnezyum fıstık, fındık, badem, ceviz, tahıl, kuru incir, ıspanak, kuru baklagiller, avokado, maydanoz, muz ve marul içerisinde bulunmaktadır.

Kalsiyum: Mineraller ve görevleri içerisinde en bilindik olan kalsiyum kemiklerde ve dişlerde fosfor ile bulunmaktadır. Kalsiyum mineralinin vücuttaki görevleri ise diş ve diş eti sağlığı için, kemikler, kan basıncının dengesine, kan pıhtılaşmasını engellemek, kasların faaliyetlerine ve sinirsel sinyallerin iletilmesinde yardımcı olmaktadır. Kalsiyumu günlük olarak bir yetişkin kişi 1000 mg, hamile bayanlarda 1300 mg civarında tüketmesi gerekmektedir. Peynir, yoğurt, süt, kuru incir, yumurta sarısı, kayısı, pekmez, şalgam, pekmez, kuru baklagil ve yağlı tohumlarda kalsiyum mineralini karşılamaktadır.
" } ] }