{ "title": "Merkezi Sinir Sistemi Organları ve Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Merkezi-Sinir-Sistemi-Organlari-Ve-Gorevleri-86982.jpg", "date": "20.01.2024 15:42:50", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Merkezi sinir sistemi organları ve görevleri, canlıların vücudunu yöneterek dışarıdan gelen bütün uyarıların anlaşılmasını sağlayan ve bu sinyalleri alarak bilgiyi işleyip, insan vücudundaki iletilerin bütün hücresel ağlarla birlikte başka iç organlara iletilmesini sağlayıp, kasların ve organların çalışmasını düzenleyen sisteme sinir sistemi denilir. Merkezi sinir sitemi milyonlarca nöronlardan meydana gelmektedir. İnsan vücudunda altı adet farklı sinir sistemi bulunmaktadır. Merkezi sinir sistemi ve organları beyin ve omurilik olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Omurilik soğanı ve beyincik beynin kısımları olup, dört organdan oluşmaktadır. Merkezi sinir sistemi organları ve görevleri detaylı bir şekilde anlatılmıştır.

Merkezi Sinir Sistemi Organları ve Görevleri

Beyin ve Görevleri: Kafatası kemikleri arasında iki yarım küreden oluşan girintili ve çıkıntılı yüzeyi ile milyonlarca nöronlardan oluşan organa beyin denilir. Beyin, beyincik ve omurilik soğanı gibi bölümleri bulunmaktadır.
Beyincik ve Görevleri: Beynin alt ve arka kısmında bulunarak iki yarım küreden oluşur. Diğer bir adı ile küçük beyin ya da yaşam ağacı da adı verilir.
Omurilik Soğanı ve Görevleri: Beynin alt ve arka kısmında kalarak, omurilik ile beyin arasında bulunan dış yüzeyi koruyucu bir zar ile örtülü düz organa omurilik soğanı adı verilir.
Omurilik ve Görevleri: Omurilik soğanından başlayarak kuyruk sokumuna kadar devam eden, sırtta omurganın içinde bulunan sinir topluluğuna omurilik adı verilir. Vücuttaki organların beyine, oradan organlara giden sinirler omuriliğe giderek burada çaprazlanmaktadır.
" } ] }