{ "title": "Mahkemelerin Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Mahkemelerin-Gorevleri-92332.png", "date": "21.01.2024 05:06:46", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Mahkemelerin görevleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kanunlara göre hazırlanan, taraflar arasındaki bütün hukuki anlaşmazlıklara hukuk üstünlüğü ile askeri, sivil, idari ve adli konularda adaleti sağlaması üzere yetkilendirilen, toplumun kültür ve yapısına uygun olarak değişiklikler gösteren yargılama formuna mahkeme adı verilir. Mahkemeler genellikle devlet kurumu biçiminde teşkilatlanır. Bir dava genellikle mahkemelerin niteliğine ve derecesine bağlı olarak ayrılmaktadır.

Mahkemelerin görevi kanunlarla belirlenmektedir. Mahkemelerin görevleri ve kuralları yargı erkinin işleyişi ile ilgili konuları içermektedir. Mahkemeler hukuk mahkemeleri ve ceza mahkemeleri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Hukuk mahkemeleri boşanma, alacak, miras, evlat edinme gibi davalara bakarken, ceza mahkemeleri sulh hukuk mahkemelerine, asliyle hukuk mahkemelerine, ticaret mahkemelerine, iş mahkemelerine ve icra mahkemelerine bakmaktadır. Bu mahkemelerin görevleri aşağıdaki gibidir.

Mahkemelerin Görevleri
" } ] }