{ "title": "Kulağın Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Kulagin-Gorevleri-32562.jpg", "date": "20.01.2024 01:57:47", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Kulağın Görevleri, Kulak beş duyu organımızdan biridir. Kulağımız işitme görevini üstlenmiş, dışarıdan gelen sesleri beyne iletme görevine sahip duyu organımızdır. Kulağın görevi, dış ortamdan gelen sesleri, sinirsel uyarımlara çevirerek işitmeyi sağlamaktır. Kulak dış kulak, kulak kepçesi ve kulak yolundan oluşur. Ses dış kulakta yani kulak kepçesinde toplanır, bundan sonraki aşamada kulak zarına ulaşır. Kulak zarına ulaşan ses kulak zarında titreme oluşturur, bu titreme orta kulağı harekete geçirir ve ses orta kulak yoluyla beyine ulaşır. İç kulakta ise yarım daire şeklinde kanallar bulunmaktadır. Bu kanallar vücudun dengesini sağlamaktan sorumludur. Yani kulağın görevleri sadece duymak ya da işitmek değildir.

Dış kulak Nedir, Görevleri Nelerdir?

Kulağın dışarıdan görünen kısmıdır, aynı zamanda kulak kepçesi ve kulak yolu olarak ikiye ayrılır. Kulak kepçesi, kıkırdaktan oluşmuş, üzeri deri ile örtülü kıvrımlı kısımdır. Kulak kepçesinin görevi, dışarıdan gelen sesleri toplamak ve iç kulağa iletmektedir. Kulak yolu ise kulak kepçesiyle, kulak zarı arasında bulunan kanaldır. Kulak yolunun görevi, dış kulak tarafından toplanan sesi, iç kulağa ileterek kulak zarının titremesini sağlamaktır. Bundan dolayı kulak yoluna işitme kanalıda denir.

Kulağın görevleri arasında, kulak yolundan giren mikrop ve bakterilerden vücudu korumakta sayılabilir. Kulak kanalında bulunan salgı bezleri kulak kiri dediğimiz salgıyı üreterek, vücuda girebilecek zararlı bakteri ya da virüsleri engelleyerek görevini yerine getirir. Ayrıca bu salgı kulağın nemli ve esnek olmasını sağlar. Bu sebepten dolayı kulak zarının yırtılması da engellenmiş olur.

Orta Kulak Nedir, Görevleri Nelerdir?

Orta kulak, dış kulak ile iç kulak arasında bulunan, iç kulağı ve dış kulağı birbirine bağlayan yapıdır. Kulak zarı ile dış kulağa bağlanır. Oval pencere ile de iç kulağa bağlıdır. Kulak zarı, örs, çekiç, üzengi kemikleri bu bölümde bulunmaktadır. Orta kulağın bir diğer özelliği de içinin havayla dolu olmasıdır. Kulağın görevleri arasında orta kulağın görevi dışarıdan gelen sesi, kulak yoluyla kulak zarına iletmektir. Kulak zarında iletilen ses kulak zarında titremeye neden olur. Kulak zarı titreştiğinde bu bölgeye bağlı olan çekiç, örs, üzengi kemikleri de titreşir. Bu kemikler kulak zarından aldıkları titreşimin şiddetini artırarak, iç kulaktaki oval pencereye iletirler. Dış kulak ile iç kulak arasındaki östaki borusu ise basıncı dengeleyerek orta kulağın yırtılmasını engeller. Orta kulağı yutağa bağlama görevini de üstlenir.

İç Kulak Nedir, Görevleri Nelerdir?

İç kulağın içi sıvı ile doludur. Orta kulağa pencere ile bağlıdır. Oval pencere, dalız, salyangoz, yarım daire kanalları, tulumcuk, işitme uyu hücreleri ve sinirleri ve dengeden sorumlu sinirler bu bölgede bulunur. Kulağın görevleri arasında iç kulağın görevi, orta kulaktan gelen ses titreşimlerini, dalız yoluyla salyangoza iletmektir. Buradan da beyne göndermek iç kulağın görevleri arasındadır. Diğer görevi ise vücudun dengesini sağlamaktır.

" } ] }