{ "title": "Koful Görevi", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Koful-Gorevi-68643.jpg", "date": "20.01.2024 16:59:29", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "Koful görevi: Koful hücre içinde bulunan organellerden bir tanesidir. Hücre içinde oldukça büyük bir önemi bulunmaktadır. Koful bitki ve hayvan hücrelerinde bulunan ortak bir organeldir. Koful tek katla çevrilmiş olan bir yapıdır. Ayrıca kofulların içi sıvı dolu keseciklerdir. Bitki ve hayvan hücrelerinde koful hem yapı olarak hem de görev bakımından farklılık göstermektedir. Koful hayvan hücrelerinde küçük ve fazla miktarda bulunuyorken bitki hücrelerinde büyük ve az miktarda bulunmaktadır. Fagositoz ve pinositoz olayları sonucunda besin kofulları oluşmaktadır. Besin kofullarının lizozomlar ile birleşmesi sonucu sindirim kofulları oluşur.

Kofullar tatlı sularda yaşayan amip, öglena, paramecium vb. Bazı tek hücreli canlılarda hücre içine giren fazla suyu aktif taşıma ile dışarı pompalamada görevli olan kontraktil (Vurgan) koful olarak adlandırılan boşaltım kofulları vardır. Birçok bitki hücresinde zehirli metabolik atıkların biriktirildiği depo kofulları vardır. Birçok bitki hücresinde zehirli metabolik atıkların biriktirildiği depo kofulları vardır.

Koful görevi

Koful bazı bitkilerin çiçeklerinde tozlaşmaya aracılık eden böcekleri çekmeye yardımcı mavi ve kırmızı renk pigmentleri içeren kofulları vardır. Zehirli ya da kötü lezzetli bileşikler içeren kofullar birçok bitki türünü otçullara karşı korur. Kofulun absorblaması ile bitki hücresi uzar. Böylece çok az miktarda yeni sitoplazma materyalinden eklenir ve bitki hücresi genişler. Olgun bitki hücrelerinde genellikle büyük bir merkezi koful bulunur. Merkezi koful oluşumu hayvan hücrelerinde görülmez. Endoplazmik retikulum, golgi, hücre zarı ve çekirdek zarının farklılaşması sonucunda koful oluşabilir.

Koful görevi ve özellikleri nelerdir?
" } ] }