{ "title": "Klavyenin Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Klavyenin-Gorevleri-62175.JPG", "date": "20.01.2024 08:12:48", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Klavyenin görevleri, Klavye bilgisayarda yazı yazabilmeyi sağlayan donanım birimidir. Klavyeler 2 çeşittir. Q klavye ve F klavye olarak tanımlanır. Türkçe'ye en yakın olan klavye F klavyedir. İki klavye çeşidi arasındaki tek fark tuşların diziliş sırasıdır. Klavyelerin üzerinde çeşitli tuş takımları bulunmaktadır. Bu tuşlar alfabedeki harf tuşları gurubu, F1'den başlayan F12 ile sonlanan fonksiyon tuşları gurubu, yön tuşları gurubu, klavye gösterge tuşları ve birtakım özel işlevlere sahip olan tuşlarıdır.

Klavyenin görevleri nelerdir?

Klavyenin görevleri, tuş takımları sayesinde yazı yazmaya yardımcı olur. Tuşların hangi özelliğe sahip olduğunu bilmeden klavye kullanılamaz.

ESC tuşu: Verilen bir komutun iptal edilmesini sağlar. Ayrıca bazı durumlarda o an bilgisayarda açık olan programdan çıkış yapmak için kullanılır. Başka tuş takımları ile kombinasyon oluşturarak kullanılabilmektedir. Örneğin Ctrl+Esc gibi.

TAB-SEKME tuşu: Bilgisayarda yazı yazarken bilgisayarın işaretçisini hızlı bir biçimde sağa doğru hareket ettirebilmeye yaramaktadır. Bu tuşa bir sefer basılırsa işaretçiyi 8 karakter ileri doğru hareket ettirir. Başka tuşlar ile kombinasyon oluşturabilir. Alt+Tab açık olan pencereler arasında gezmeye yarar.

CAPS LOCK tuşu: Kullanıcının sürekli olarak büyük harfle ya da sürekli küçük harfle yazı yazmayı sağlar. Bu tuşa basıldığında caps lock tuş ışığı yanarsa devamlı büyük yazar.

SHİFT tuşu: Kendi başına işlevi yoktur. Tuşların üzerindeki ikinci karakterin yazılmasını sağlar. Caps lock ışığı yanmıyorsa shift basılı iken bir tuşa basılırsa büyük yamayı, ışığı yanıyorsa shifte basılınca küçük yazmayı sağlar.

CTRL tuşu: Yalnız başına işlevi yoktur. Başka tuşlarla birlikte kullanılır. Örneğin Ctrl+x, ctrl+V gibi.

WİN tuşu: Başlat menüsünün açılmasını sağlamaktadır. Bazı klavyelerde bu tuştan iki adet bulunmaktadır. Klavyenin görevleri konusunda belirtilmesi gereken bir konu da bazı tuşların üzerinde sembollerin yer almasıdır. Windows tuşunun üzerinde pencere sembolü bulunmaktadır.

ALT tuşu: Kendi başına işlevi yoktur. Başka tuşlarla beraber kullanılır. Örneğin Alt+F4 açık bir pencereyi kapatır.

ALT GR tuşu: Bazı tuşların üzerindeki 3. Karakterin yazılmasını sağlar.

ENTER tuşu: Girişi onaylama tuşudur.

BACK SPACE tuşu: Sola doğru silme tuşudur.

DELETE tuşu: İşaretçinin sağındaki karakteri siler. Bir de seçili durumdaki dosya veya klasörlerin silinmesini sağlamaktadır.

İNSERT tuşu: bu tuş işaretçinin sağındaki karakteri siler ve onun yerine geçmesini sağlar.

HOME tuşu: İşaretçiyi satırın başına götürür.

END tuşu: İşaretçiyi bulunduğu satırın sonuna götürür.

PAGE UP tuşu: Yazıda işaretçiyi bir ekran yukarı taşır.

PAGE DOWN tuşu: Yazıda işaretçiyi bir ekran aşağıya taşır.
" } ] }