{ "title": "Kalbin Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Kalbin-Gorevleri-15243.jpg", "date": "20.01.2024 23:22:59", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kalbin Görevleri, kalp göğüs kafesinde yer alan kas yapısından oluşan yaşam organına verilen isimdir. İnsanoğlu için oldukça önemli olan bu organ göğüs kası kafesinin orta kısmında yer alan kaslardan meydana gelen bir organdır. Kalbin bulunduğu yer aslında yanlış bilinmektedir. Kalp göğsün sol tarafında değil göğsün tam orta çizgisi üstünde birazcık solda kalacak şekilde yerleşmiştir. Kalbin sağ kısmı göğüs kemiğinin sağ yan arkasında olmaktadır. Kemiğin sol tarafına doğru uç kısmı ise sol memenin hemen alt kısmında üçgen şeklinde olur. Yaşam organı olan kalbin atışlarının kolay duyulduğu bu uç noktaya da tıp alanında apeks yani tepe adı verilir.

Kalbin büyüklüğü bir elin yumruğundan biraz daha büyük yapıda olur. Kaslardan meydana gelen kalp oldukça güçlü bir pompadır. Yaşam organı kalp günde tam 100.000 defa kasılır ve 8000 litre kadar kanı devamlı olarak dolaşıma pompalar. Kalbin ağırlığı erkeklerde 340 gram olur bayanlarda ise kalbin kalbin ağırlığı biraz daha az olur. Kalp 4 tane boşluktan meydana gelmektedir. Sol ile sağ olmak üzere tam iki adet kulakçık ve alt kısımda yine sağ ve sol olarak iki adet karıncık bulunur. 4 kapakçıktan meydana gelen kalp aort yani şah damarın arasında bulunmaktadır.

Kalbin Görevleri Nelerdir?

Kaslı bir yapıya sahip olan yaşam organı kalp kas sayesinde kasılır daha sonra gevşer kanı tüm vücuda pompalamaya başlar. Kalbin görevleri arasında en önemlisi kanı tüm vücuda pompalamaktır. Karıncıklar da yer alan kas tabakası kulakçığa bakarak biraz daha kalın ve güçlü olmaktadır. Bu sebepten dolayı karıncıkların kanı pompalama gücü ise kulakçıkdan daha fazla olur.
" } ] }