{ "title": "İşletim Sisteminin Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Isletim-Sisteminin-Gorevleri-96386.gif", "date": "21.01.2024 15:56:07", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "İşletim sisteminin görevleri, günümüzde çok öneli bir yer tutmaktadır. İşletim sistemleri günümüzde tabletlerde, telefonlarda, akıllı saatlerde ve bilgisayarlarda kullanılmaktadır. Farklı farklı işletim sistemleri bulunmaktadır. Bu işletim sistemleri birbirlerine göre ve cihaza göre çok büyük farklılıklar gösterir. Ancak işletim sisteminin görevlerine bakıldığında genel olarak tüm işletim sistemleri aynı görevleri yapmaktadır. Dışarıdan bakıldığında birçok zaman insanlar işletim sisteminin görüntüsüne ve aynı zamanda sistemi etkileyen hıza bakarak işletim sistemi seçmektedir. Aslında işletim sistemine daha detaylı olarak bakıldığında birçok farklı etken işletim sistemini seçmekte etkili olmaktadır. İşletim sisteminde genel olarak işlemlerin belirli bir sırada ve zamanda yapılmasında etkinlik sağlanmaktadır ve işletim sistemi sistem çalışmasının uzun bir süresinde bu görevi yapar. Ancak işletim sisteminin en önemli üç görevi bulunmaktadır.

İşletim sisteminin görevleri

Bellek yönetimi: Bilgisayarda bulunan başta ön bellek olmak üzere ram ve diğer bellek türlerinde gerekli olan denetimi ve aynı zamanda bu belleklerin en verimli bir şekilde çalışması için gerekli olan ortamı ve organizasyonu sağlar. Bu aslında işletim sisteminin en önemli görevlerinden biridir. Bu işlemi ise daha çok bilgisayar içerisinde bulunan belleğin dolu ve boş kısımlarını kontrol ederek ve bu şekilde yapılan işlemler için gerekli olan bol bellek alanını sağlayarak yapar. Bu şekilde yapılan işlem tam olarak bitene kadar diğer belleği boşaltarak gerekli olan yeri sağlar. Eğer herhangi bir şekilde bellekte yer kalmazsa işletim sisteminin görevleri arasında yer alan bu görev nedeni ile ek bellek kullanır.

Giriş ve Çıkış birimlerinin yönetilmesi: Günümüzde kullanılan birçok farklı çevre birimi kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlisi mause, klavye, flaş disk, cd ve diğer birçok aparattır. Bu aparatların bilgisayara ya da diğer sistemlere girişinde ve çıkışında yapılacak olan işlemi denetleyerek gerekli olan dengeyi sağlar ve gerekli olan verilerin diğer sistem parçalarından sağlıklı bir şekilde taşınmasını sağlar. Genel olarak çevre birimleri ile sistemin yapmış olduğu alışverişi tam olarak denetler.

Dosyaların yönetilmesi: Bilgisayarlarda aslında insanlar için en önemli durumlardan biri dosyalardır. Dosyaların normal bir şekilde yönetilmesi ve doğru bir şekilde çalışması için işletim sisteminin görevleri büyük önem taşımaktadır. Görevlerinden iri olan dosya çalışmaları, daha çok dosyaların okunması ya da yazılması gibi işlemlerin düzenlenmesi ile sağlanmaktadır. Bu işlem tamamen işletim sistemi ile alakalı olduğu için burada işletim sisteminin görevlerinin ne kadar önemli olduğunu anlamak kolay olacaktır.
" } ] }