{ "title": "İskeletin Görevleri Nelerdir", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Iskeletin-Gorevleri-Nelerdir-22641.jpg", "date": "20.01.2024 12:35:46", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "İskeletin görevleri nelerdir, iskelet canlının hareket etmesine yardımcı olan kemiklerin ve eklemlerin uyumlu bir şekilde bir araya gelmesiyle oluşan oldukça sağlam bir çatıdır. İskelet sistemi yeni doğanlarda 355 iken 25 yaşından sonra birçoğu kaynaşarak 206 kemiğe iner. İskeletin ağırlığı yaklaşık 15 kg kadardır.

İskeletin üç ana fonksiyonu vardır

Vücuda destek vermek iskelet sistemi olmasa bir kemik yığını şeklinde olunur ve ayakta durmak imkânsız olurdu. Vücudu korumak özellikle iç organlar dış darbelerden iskelet sistemi tarafından korunur. Hareket etmeyi sağlar. Depo görevi vardır, alyuvar ve akyuvarların yapımında, kan hücrelerinin, gerekli vitamin ve minerallerin depolanmasında görevli önemli bir depodur.

İskeletin görevleri nelerdir?

Kafa tası; yassı kemiklerden oluşur. 8 ayrı kemikten oluşur. Bu kemiklerden sadece çene kemiği oynar kemiktir, diğerleri hareketsizdir. Kafatası diğer vücut kemiklerinden çok farklıdır. Kemiklerin birleştiği yerler testere şeklinde girintili çıkıntılıdır. Bebeklerde kemikler birbirlerine tam oturmamıştır. Aralarında açıklıklar vardır. Bu sayede bebeğin kolay doğması gerçekleşir. Aksi durumda bebeğin kafa tası doğum anın da ezilmiş olurdu. Beyni çevreler çok sağlam bir koruma sağlar.

Göğüs kafesi; 37 tane kemiğin eklemler sayesinde birbirine bağlanmasıyla oluşur. İçerisinde hayati önem taşıyan organlar vardır.

Akciğerler, kalp, yemek borusu, büyük damarları dış etkilerden korumak. Sahip olduğu elastikiyet sayesinde solunumun gerçekleştirilmesini sağlar.

Omurga; kafa tasından kuyruk sokumuna kadar devam eden ve leğen kemiğinde son bulan yapıdır. 33 tane kısa kemiğin üst üste gelmesinden oluşur, S harfine benzeyen yapısı vardır. Bu şekilde olması sayesinde vücut hem dengede kalır hem de yaylanması daha rahat olur. Vücudun üst kısım ağırlığını taşımak, içerisinden geçen omuriliği ve sinir sistemini, dışarıdan gelecek bütün darbelerden korumaktır. Hasarlanması durumunda önemli sağlık sorunları yaşanır. Omurgada meydana gelecek bir hasarda felç yaşanması bu nedenledir. Omurga sayesinde vücut ayakta durur ve birtakım hareketler yapılabilir. İskeletin gövde bölümünde olduğundan iç organları koruma görevi vardır. Başla yapılan birçok hareket omurga sayesinde olur. Kollar ve bacaklar arasındaki bağlantıda omurga sayesinde olur, hareketler kollara ve bacaklara sinirler sayesinde iletir ve gerçekleşir.

Kollar ve bacaklar; uzun kemiklerden oluşur. İskelet sisteminde bulunan en hareketli kısımdır. En oynak kemiklerden oluşan kısımlardır. Yürümek koşmak gibi hareketlerin yapılmasını sağlar. Kollar birtakım aletin kullanılması, tutulması, yemek, içmek gibi işlerin yerine getirilmesi el ve kollar sayesinde olur.
" } ] }