{ "title": "İskelet Sistemi Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Iskelet-Sistemi-Gorevleri-99317.jpg", "date": "20.01.2024 12:55:20", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "İskelet sistemi görevleri; İskelet canlılara desteklik sağlayan, vücudu koruyan ve hareket etmesine yardımcı olan bir yapıdır. İnsandaki iskelet sistemindeki yapıyı kemik doku ve kıkırdak doku oluşturur. İnsanlar anne karnındaki döneminde kıkırdak özelliğinde olan iskelete sahiptirler. İskelet sistemi kalsiyum karbonat, kalsiyum fosfor gibi minerallerin birikmesiyle kemik yapıya dönüşmüştür. Fakat kulak, burun, eklem gibi kısımlarda kıkırdak yapı özelliğini korumuştur. İnsanda iskelet sistemi, vücudun yapısal olarak desteklenmesidir. Yetişkin bir insanda yaklaşık 206 kemik bulunur.

İnsan iskeleti üç temel kısma ayrılarak incelenir

Baş iskeleti ve görevi; Kafatası ve yüz kemiklerinden oluşur. Kafatası kemikleri birbirine sıkıca bağlanmıştır. Kafatası kemikleri beyin, beyincik ve önemli sinir merkezlerini korumakta rol alır. Kafatası kemiklerinde omurilik ve sinirlerin çıkmasın sağlayan delik yapıları bulunur. Toplam 22 kemik bulunur.

Gövde iskeleti ve görevi; Göğüs kemiği, kaburgalar, omurga, omuz ve kalça kemiklerinden meydana gelmiştir.
Üyeler iskeleti ve görevi; Kol ve bacak kemiklerimizden meydana gelmiştir. İnsanın hareket etmesini sağlayan asıl kemik yapılarıdır. Toplam 120 kemikten oluşur.

İskelet sisteminin temel görevleri
" } ] }