{ "title": "İç Salgı Bezleri ve Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Ic-Salgi-Bezleri-Ve-Gorevleri-59665.jpg", "date": "19.01.2024 13:31:24", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "İç salgı bezleri ve görevleri, Vücudumuzda bazı fonksiyonlarının yerine getirilmesi ve düzenlenip denetlenmesi bakımından sinir sistemine yardımcı olan iç salgı bezleri, görevlerini yavaş bir şekilde ve uzun zaman diliminde yerine getirir. İç salgı bezleri ve görevleri incelendiğinde iç salgı bezlerinin yapısı, salgıladığı hormonlar ve iç salgı bezlerinin fonksiyonlarının ne kadar önemli olduğu anlaşılır.

İç salgı bezleri ve görevleri

Hipofiz, büyüme hormonunu salgılayan hipofiz, iç salgı bezinin çalışmasının düzenlenmesi ve denetlenmesi ile sorumludur. Beynimizin alt bölümünde yer alan ve oldukça ufak bir yapısı olan hipofiz bezi aynı zamanda iç salgı bezleri ve sinir sisteminin de uyumunun sağlanmasına da yardımcı olur.

Tiroit bezi, soluk borusunun üst kısmında ve gırtlağın alt bölümünde yer alan tiroit bezi kalsitonin ve tiroksin salgılanmasını sağlar. Bu bakımdan tioid bezinin görevi metabolizmanın çalışmasının hızlanması ve kimyasal olayların düzene girmesine yardımcı olmaktır. Aynı zamanda tiroit bezi salgıladığı kalsitonin ile kalsiyumun kandan kemiğe geçmesini ve bu sayede kemik yapısının güçlenmesini sağlar. İç salgı bezlerinden hipofiz bezi vücutta aşırı miktarda salgılandığında ise guatr hastalığı ortaya çıkar.

Böbrek üstü bezleri, böbrekler üzerinde iki adet bulunan bu bezler vücuda aldesteron ve adrenalin hormonunun salgılanmasını sağlar. Vücutta öfke, korku ve sevinç anında salgılanan bu hormonlar sayesinde kan basıncı ve şeker seviyesi yükselir. Göz bebeğinde büyüme görülür, solunum ve dolaşım artarken damarlarda daralma ortaya çıkar.

Pankreas, iç salgı bezleri ve görevleri konusunda iç salgı bezleri arasında yer alan pankreasın görevi ise kan şekerinin düzenlenmesini sağlamaktır. Bununla beraber enzim üretmeye görevine de sahip olan pankreas bu sayede sindirime katkıda bulunur. Glukagon ve insülin salgılaması sayesinde kan şekerinin düşmesini sağlar. Kanda bulunan şekeri karaciğerde depolanmasını sayesinde kan şekerini azaltan pankreas az miktarda salgılandığı durumlarda ise şeker hastalığı ortaya çıkar.

Testis ve yumurtalık (Eşey bezleri) eşeysel hormon sağlamakla görevli olan testisler testosteron hormonunun salgılanmasını sağlar. İç salgı bezleri ve görevleri konusunda testosteron hormonunun salgılanması sayeyinde saç, sakal, kemik yapısı, sperm oluşumu ve üreme organları gibi erkeklik özellikleri meydana gelir. Eşeysel hormon sağlamakla görevli olan yumurtalık östrojen hormonun salgılanmasını sağlar. Bu hormon ise dişiye ait üreme organının gelişmesi ve dişinin birtakım özelliklerini ortaya çıkmasını sağlar.
" } ] }