{ "title": "İç Organlarımızın Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Ic-Organlarimizin-Gorevleri-75541.jpg", "date": "21.01.2024 06:52:01", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "
İç Organlarımızın Görevleri, Vücudumuzda bulunan organların kendine ait bir işleyişi vardır. Bu nedenle bulundukları yer ve yapısı farklıdır. Ancak belirli bir işleyişte ilerleyen sistemin birbirine bağlı parçaları gibi çalışırlar. Birinin işleyişindeki aksama diğerini de etkiler. İç organlarımızın görevleri şöyledir:

Kalbin Görevleri

İçi boş, kas yapısından oluşan kalp, göğüs boşluğunda büyük bir yer kaplamaktadır. Yetişkin bir insanın kalbi, yumruk büyüklüğü ile eşdeğerdir. Her organ önem taşır ama diğer organların görevlerini yerine getirebilmesi için kalp vücuda kan pompalar. Günde yaklaşık 100.000, yılda 40 milyon ve yaşam boyunca 2.5 milyar kere, 8 ton kanı vücuda pompalar. Vücudun ısısını düzenler, metabolizmadan ortaya çıkan atıkları vücuttan uzaklaştırır, asit baz dengesini sağlar ve vücuda gerekli hormonları ve hücreleri diğer organlara taşır. Bu görevlerin tamamını kalp ve damar sistemi gerçekleştirir.

Karaciğerin Görevleri

Diyaframın hemen altında, sağ tarafta, yaklaşık 2 kg yakın koyu kırmızı renkte bir organdır. Şekerin depolanması, kandaki şekerin kullanılması, vücuttaki toksit maddelerin temizlenmesi, kan miktarının ayarlanması, kanın pıhtılaşması için gerekli malzemelerin üretilmesi, depo edilmiş yağların kullanılması, karaciğerin görevleri arasındadır.

Akciğerin Görevleri

Göğüs boşluğunda bulunan bir organdır. Görevi atmosferdeki oksijeni kana taşımak, kandaki karbondioksiti de dışarı vermektir.

Soluk Borusunun Görevleri

Dışarıdan vücuda giren havanın geçtiği bir borudur. Dışarıdan gelen havayı ciğerlerimize taşır.

İnce Bağırsağın Görevleri

Vücuda giren gıdanın difüzyonunu ve emilimini sağlar. Bu görevi kıvrımlı yapısı ile gerçekleştirir. Bir insanın ince bağırsağı 7 metre uzunluğundadır.

Kalın Bağırsağın Görevleri

İnce bağırsak ile anüs arasında yer alır. Dışkının depolandığı yer olarak da bilinen kalın bağırsak, dışkı posasını sudan ayırır ve anüse gidinceye kadar bekletir.

Böbreğin Görevleri

Proteinlerin parçalanması sonucunda vücutta oluşan üre gibi zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır.

Pankreasın Görevleri

Sindirim işlemine yardımcı olur ve vücuttaki kan şekerini düzenler.

Yemek Borusunun Görevleri

Ağız yoluyla alınan besinlerin mideye ulaştırılmasını sağlar.

Dalağın Görevleri

Eskimiş kan hücrelerini yok eder gerektiğinde ise yeni kan hücreleri oluşturur.

Anüsün Görevleri

Sindirim kanalının bitiş kısmıdır. Dışkının vücuttan atılmasını sağlar.

Apandisin Görevleri

Kalın bağırsakta bulunan mikropları öldürerek hastalık yapmasını engeller.

Midenin Görevleri

Sindirim sisteminin en önemli organıdır. Yenilen gıdalar mideye ulaşır ve burada enzimler sayesinde parçalanır. Parçalanan gıdalar ince bağırsağa geçirilir ve burada emilimin yapılması sağlar ve besin maddelerinin kana geçişini gerçekleştirir.

Onikiparmak Bağırsağının Görevleri

Karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerin sindirimini gerçekleştirmektir.
" } ] }