{ "title": "İç Organlarımız ve Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Ic-Organlarimiz-Ve-Gorevleri-26196.jpg", "date": "22.01.2024 00:47:23", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "İç organlarımız ve görevleri: Vücudumuzda her biri ayrı göreve sahip olan birçok organ bulunmaktadır. İç organlarımızın hepsinin kendine ait bazı görevleri yapması sayesinde hayatımıza sağlıklı bir şekilde devam edebiliriz. Ancak iç organlarımızın herhangi birinde bir problem olduğu durumda bu çalışma düzeni bozulur ve birtakım rahatsızlıklar ortaya çıkar. Hepsi birbiri içinde uyumlu bir şekilde çalışmasını gösteren iç organlarımız ve görevleri sayesinde sağlıklı bir yaşam süreriz. Yani iç organlarımız bizim yaşam kaynağımızdır.

İç organlarımız ve görevleri nelerdir?

Kalp, ciğerlerin arasında göğüs boşluğunda yer alan kalp çevresi zarla örtülüdür. Kalbimiz sağ kulakçık, sol kulakçık, sağ karıncık ve sol karıncık olmak üzere dört bölümden meydana gelmiştir. Kanın vücuda pompalanması ile görevli olan kalp dolaşım sisteminin bir parçasıdır. Bu nedenle metabolizmanın işlemesi neticesinde meydana gelen fazla ürünlerin vücuttan atılmasını sağlar. Vücut ısısının dengelenmesine de yardımcı olan kalp vücutta bulunan enzim ve hormonların olması gerektiği bölgelere iletilmesine yardımcı olur.

Karaciğer, vücudumuzda diyaframın sağ alt kısmında yer alan karaciğer, koyu kırmızı renge sahiptir ve ağırlığı ortalama 2 kilogramdır. İç organlarımız ve görevleri incelendiğinde karaciğerin oldukça aktif bir organ olduğu görülür. Karaciğer zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlamakla beraber protein ve şeker üretimi, yağların depolanıp kullanılması ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan bazı maddelerin üretilmesi görevlerine sahiptir. Bununla beraber karaciğer aynı zamanda safra ve tuz üretimi, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve vücudun ısısını ve kan miktarının ayarlar. Vücut için gerekli olan su ve vitaminlerin yapımı ve hormon salgılanması konusunda da etkin görevlere sahiptir.

Akciğer, göğüs boşluğunun arasında yer alan akciğerin görevi solunuma yardımcı olmaktır. İki ayrı parçada oluşmuş akciğerin yüzeyi plevra adı verilen bir zar ile çevrilidir. İç organlarımız ve görevleri konusunda akciğerin görevi atmosferdeki bulunan oksijenin kan dolaşımına iletilmesi kan dolaşımında bulunan karbondioksiti ise atmosfere getirmesidir.

Soluk borusu, boru biçiminde bir organ olan soluk borusu, nefes borusu olarak da adlandırılır ve solunan havanın akciğere iletilmesi görevine sahiptir. Hayatımız için oldukça önemli bir organ olan soluk borusuna bir yiyecek takıldığı durumda nefes borusu tıkanır ve hayatımız tehlikeye girebilir. Bu yüzden yutkunma esnasında küçük dilimiz soluk borusunun kapanmasını sağlayarak tükettiğimiz yiyeceklerin bu bölgeden mideye iletilmesini sağlar.

İnce bağırsak, kıvrımlı bir yapıya olan ince bağırsak, yetişkin bir kişide ortalama 7 metre uzunlukta olabilir. İnce bağırsağın vücudumuzdaki görevi tüketilen yiyeceklerin bağırsak duvarında difüzyonunun sağlanması ve bu sayede de yiyeceklerin emilmesi için uygun ortam hazırlanmasıdır.

Kalın bağırsak, anüs ve ince bağırsağın arasında yer alan bir organımız olan kalın bağırsak sindirim sisteminde görev yapar. Karın bölgemizin sağ alt bölümünde kör bağırsaktan başlayarak karaciğerin alt bölümünden u şeklinde dönerek sol alt karına geçer. Kalın bağırsağın görevi tükettiğimiz yiyeceklerin yararlı olan kısımları alındıktan sonra geriye kalan posasının dışarı atılmasını sağlamaktır. Bununla beraber dışkıdaki su oranının ayarlanması da kalın bağırsağın görevleri arasındadır.

Böbrek, fasulye biçiminde vücudumuzda iki tane yer alan böbrekler kanın filtre edilmesi ile aynı zamanda zararlı maddelerin vücuttan atmasında destek olur.

Pankreas, karın boşluğunun üst bölümünde yer alan bir organ olan pankreasın görevi sindirim fonksiyonuna yardımcı olacak salgıların salgılanmasına yardımcı olması ve kan şekerinin düzenlenmesidir.

Dalak, midenin arka kısmında ve sol karın boşluğunda bulunan dalak kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasını ve yeni kırmızı kan hücrelerini yapılmasını sağlar.

Apandis, kalın bağırsağın çıkıntılı bir bölümü olarak bulunan apandis kalın bağırsaktaki mikroplarının ortadan kaldırılması görevine sahiptir.

Safra kesesi, karaciğerin alt bölümünde yer alan safra kesesinde karaciğerden salgılanan ve safra bulunur. İç organlarımız ve görevleri konusunda safra kesesi safranın depolanması ve onikiparmak bağırsağına salgılanması görevine sahiptir.

Anüs, dışkıların boşaltım noktası olan anüs sindirim sisteminin son bölümüdür.

Rektum, kalın bağırsağın sonunda yer alan rektum dışkının anüsten geçip atılmasından önce bulunduğu bölümdür.

Oniki parmak bağırsağı, ince bağırsağın bir bölümü olan onikiparmak bağırsağı bazı maddelerinin tükettiğimiz maddelerin sindirimine katkı sağlamak için birtakım maddelerin üretilmesi görevini üstlenir.
" } ] }