{ "title": "Hücreler ve Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Hucreler-Ve-Gorevleri-51919.jpg", "date": "21.01.2024 22:09:52", "author": "Damla Aygün", "article": [ { "article": "
Hücreler ve Görevleri, Canlıları meydana getiren bir ya da birden fazla hücre vardır. Canlıyı oluşturan en küçük yapıya hücre denir. Canlıların bazıları tek bir hücreden bazıları ise birden fazla hücreden meydana gelmiştir. Her canlı gibi hücre ve hücrenin büyüklüğü de farklıdır. İnsan ve Bitki hücreleri de farklılıklar göstermektedir. Hücrenin gözle görülebilmesi olanaksızdır ancak mikroskop ortamında görülebilirler. Hücre ilk kez İngiliz bilimadamı Robert Hook tarafından ortaya atılmıştır. Hook kendi yaptığı mikroskopla şişe mantarını incelerken boş odacıklara hücre adını vermiştir. Bu yapıların görevleri hücrenin beslenmesi, boşaltılması gibi yaşamsal olayları gerçekleştirir. Bu yapıların tıptakı adı organellerdir. Organeller ikiye ayrılmaktadır; Bitki hücreleri ve canlı hücreleri.

Bitki Hücreleri ve Görevleri

Koful: Kofulun görevi hücre için fazla olan maddeleri biriktirmek bir nevi depolamaktır. Genellikle bitki ve tek hücreli canlılarda bulunur. Hayvan ve insan hücrelerinde ise zamanla oluşan ve kısa sürede kaybolan kofullar görülebilmektedir. Hayvan hücrelerinde küçük bulunan kofullar bitki hücrelerinde ise büyüktür.

Golgi Cisimciği: Bitkinin salgı üretmesinde ve ürettiği salgıyı depolamasında önemli bir görev üstlenmektedir.

Endoplazmik Retikulum: Hücre içini ağ gibi dolaşan bir yol denebilir. Görevi ise madde iletimini diğer hücre içine iletmektir.

Kloroplast: Bitkilerin yeşil bölümünde bulunur ve diğer tüm canlılar içinde çok önemli görevleri vardır. Kloroplast güneş enerjisi, karbondioksit ve suyu kullanarak tüm canlılar için gerekli olan oksijeni üretmektedir. Bu duruma ise fotosentez denilmektedir. Bu nedenle kloroplastlar fotosentez ile tüm canlıların yaşam sürebilmesini sağlar ve yalnızca bitki hücrelerinde bulunmaktadır.

Mitokondri: bu organelin görevi bulunduğu hücrenin enerjisini üretmektir. Üretilen oksijeni kullanarak besinden enerji elde ederler. Sayılar hücre yapısına göre değişir. Bölünüp çoğalabilme özellikleri vardır. Sadece bitki değil hayvan hücrelerinde de görülmektedir.

Ribozom: Hücre içindeki protein sentezini yapmaya yarayan organellerdir. Endoplazmik Retikulumların ve sitoplazmanın üzerinde serbestçe bulunurlar.

Hayvan Hücreleri ve Görevleri

Sentriyol (Sentrozom): Hücre Bölünmesinde görev alan yapılardır. Yalnızca hayvan hücrelerinde bulunurlar.

Lizozom: Büyük taneli yaşlanmış organellerin parçalanmasıyla görevlilerdir. Bazı durumlarda bitki hücrelerinde de bulunur ancak genellikle hayvan hücrelerinde bulunmaktadır.

Mitokondri: Hücre içindeki enerjiyi üretmekle görevlidir.

Koful: Hücre içindeki fazla maddeleri biriktirmektir.

Endoplazmik Retikulum: Hücre içi madde iletimini diğer kısımlara taşıyan hücredir.

Ribozom: Protein sentezini sağlarlar.

Golgi Cisimciği: Hücre salgılarının depolanmasıyla görevlidir.

Bu yönüyle hücreler ve görevleri incelendiğinde ortaya çıkan sonuç açıktır hayvan ve bitki hücreleri karşılaştırıldığında büyük farkların ortaya çıktığı görülebilir bitki hücresindeki kloroplast organeli oksijen üretip yaşamsal bazı olguları gerçekleştirirken hayvan hücrelerindeki lizozom ise hücreyi yavaşlatan büyük taneli organelleri parçalayarak hücre içindeki işi hızlandırır.
" } ] }