{ "title": "Hücre Zarının Görevleri Nelerdir", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Hucre-Zarinin-Gorevleri-Nelerdir-52259.jpg", "date": "19.01.2024 19:20:31", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "Hücre zarının görevleri nelerdir, Hücreler yapılarına göre prokaryot ve ökaryot hücre olmak üzere ikiye ayrılır. Hücre zarı da prokaryot ve ökaryot hücrelerde bulunan bir yapıdır. Prokaryot ve ökaryot hücrelerde ortak yapılar bulunur. Bu yapılar hücre zarı, sitoplazma, ribozom ve genetik materyaldir. Bununla birlikte ökaryot hücrede farklı yapılarda bulunmaktadır.

Hücre zarı hücreyi çepeçevre saran ve hücreyi cansız çevreden ayıran bir yapıdır. Hücre zarı yapısında protein, lipit ve karbonhidrat molekülleri bulunmaktadır. Hücre zarında bulunan bu maddelerin miktarı ve dağılımları hücreler arasında farklılıklar gösterebilir.

Hücre zarı akıcı ve mozaik bir zar şeklinde bir yapıya sahiptir. Ayrıca hem hayvan hücrelerinde hem de bitki hücrelerinde hücre zarı bulunmaktadır. Zaten bitki ve hayvan hücrelerinde hücre zarının olması sayesinde hücre şekil almaktadır. Hücre içine giren maddelerin ve hücre dışına çıkan maddelerin kontrol görevini yapan hücre oldukça önemli bir yapıya sahiptir.

Hücre zarının görevleri nelerdir?

Hücre zarında karbonhidrat ve proteinlerin birleşmesine glikoprotein denir iken karbonhidrat ve lipitlerin birleşmesine glikolipit denir. Hücre zarının dış yüzeyinde bulunan glikoproteinler bazı görevler yapmaktadır. Hücre içine alınacak bazı maddelerin tanınıp, seçilmesinde; hücrelerin hormonları tanımasında; hücrelerin yabancı maddeleri tanımasında ve aynı görevi yapmak üzere özelleşmiş hücrelerin birbirini tanıyarak doku oluşturmasında görev yapmaktadır. Hücre zarının ana iskeletinin lipit olması zara alışkanlık, esneklik ve hareketlilik kazandırır.
" } ] }