{ "title": "Görev Tanımları", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Gorev-Tanimlari-96372.jpg", "date": "19.01.2024 17:41:57", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Görev tanımları, İşlerin sağlıklı yürütülebilmesi için gerekli olan makamlar, personeli hakkında denetim yetkisini verir. Bu yetki sınırsız olmayıp ifa edilecek göreve tabidir. Yani görevli olmadan yetki kullanılamaz, yetki ise kanun hükmü veya kanunun yetkilendirdiği yüksek idari kişiler tarafından verilebilir. Görev tanımları beraberinde uzmanlaşmayı ve disiplini getirir. İş ve özel hayatta başarı bu iki unsurun en iyi şekilde uygulanması ile sağlanabilir.

Görev tanımları her iş kolunda kullanılabilir. İş kolunun özelliğine göre bazen bir sözcü, bazen de bir genel müdür, görev tanımında kendisine yer edinir. Görev tanımı yaparken, yapılacak görevin adı tanımın içinde geçer. Örneğin insan yönetim sistemlerinden bahsederken insan kaynakları tanımı yerine; insanı kaynak olarak görmeyen birçok tanım çalışan personeli açıklamaya yetersiz kalabilir.

Görev tanımları neden kullanılır?
Genel görev tanımları nelerdir?

Genel Müdür: Her işletmenin bir genel müdürü vardır. Bürokrat nitelikli bu kişiler işletmelerin veya sorumlu oldukları kurum veya kuruluşun kısa orta uzun vadeli hedeflerini ve üretim kalite politikasını belirler. Sorumlu olduğu kuruluşun mali kaynakları hakkında raporlar hazırlar, bunları yönetim kuruluna sunarlar. Görev tanımında genel müdür yönetimin hemen altında yer alır. Üretim kalitesinin artırılması için çalışanların yapması gereken iş ve işlemler hakkında bilgilendirme yapar, bu bağlamda hizmet içi eğitim için gerekli planlamayı yapar. Özel sektörde genel müdürler çalışma alanını ilgilendiren dört yıllık en az bir üniversite, bir yabancı dil bilmesi gerekir.

Bölge satış temsilcisi: Sorumlu olduğu bayiliklerin elektronik güvenlik ihtiyaçları başta olmak üzere bilişim ve iletişim kanallarının açık tutulması için gereken çalışmaları yapar. Sorunlu müşteriler için çözüm üretir. Bu işlemleri yaparken firmanın stok durumu göz önünde bulundurulur, mevcut duruma göre yeni sparişler verilebilir. Bölge satış temsilcisinin bir başka görevi isi bölgeler arası stok durumunu kontrol ederek, eşyaların eksilen mağazalara gönderilmesi sağlanır.

İnsan kaynakları müdürü: Firmanın belirlediği hedeflere hangi çalışan ile gidilebileceğine karar verir, personel sicil defterini tutar, personelin, mazeret, haftalık ve yıllık izinlerin takibini yapmak, personelin eğitim faaliyetlerine katılımlarını sağlamak, personelin özel günlerinde firmanın varlığını hissettirmek, personelin işe giriş ve işten çıkış işlemlerini yapmak, insanın gerçekten kaynak olduğu algısını çalışanlara aşılamak, çalışanın rutin sağlık kontrollerini yaptırmak ve personel memnuniyet anketleri düzenlemek, çıkan sonuca göre önlemler alınmasını sağlamak.

Muhasebe sorumlusu: Görev tanımı yaparken işletmenin parasal konularının tümüne bakan muhasebe sorumluları, işletmede sıcak parayı elinde tutan tek çalışandır. Muhasebe biriminin yapacağı hatalar işletmeyi büyük zararlara sokabileceğinden son derecek dikkatlice hesaplamalar yapılması gerekir.

" } ] }