{ "title": "Elektronik Devre Elemanları ve Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Elektronik-Devre-Elemanlari-Ve-Gorevleri-58227.jpg", "date": "19.01.2024 19:13:39", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Elektronik Devre Elemanları ve Görevleri, Elektronik elektriğin kullanılarak bilgi işleme, elektriği taşıma ve depolamak işine yarayan elemanların ve bu elemanlardan oluşan sistemlerin incelenmesini sağlayan bir bilim dalıdır.

Elektronik Devre Elemanları ve Görevleri Nelerdir?

Güç kaynağı: Devrede gerekli olan enerjiyi üreten eleman anlamındadır. Elektronikte kullanılan enerji DC akımdır. Yani pil, akü gibi üreteçlerden elde edilir.

Direnç: Kelime anlamı bir güce karşı gelme, direnme şeklinde tanımlanmaktadır. Elektrik ve elektronikte direnç demek iki ucuna elektrik akımı verilen bir cismin üzerinden geçen akıma karşı gösterdiği zorluktur. Direnç sembolik olarak R veya R biçiminde ifade edilir.

Ayarlı dirençler: bu elemanların diğer adı roestadır. Direncin değerinde yapılmasını ya da ihtiyaç olan direnç değerinin ayarlanmasını sağlarlar. Karbon gtel veya kalın film yapısındadırlar.

LDR: Üzerine düşen ışığın şiddetine bağlı olarak direnç değerleri değişebilen elemanlardır. Gösterdikleri direnç ışığın şiddeti ile ters orantılı olarak değişir.

Diyot: Sadece bir yöne doğru elektrik akımı geçişi sağlarlar. Diyotlarda direncin büyük olduğu yani akımın geçemediği yöne ters yön, akımın geçebildiği ve direncin küçük olduğu yöne doğru yön denmektedir.

Kondansatör: AC akım devrelerinde elektrik yükünü biriktirerek kapasitif reaktans sağlayan devre elemanlarıdır. C ile sembolize edilirler.

Transistör: NPN ve PNP olmak üzere iki çeşittir. Temelde P (Pozitif) ve N (Negatif) yarı iletken maddelerin bir araya getirilmesi ile oluşmaktadırlar. Orta kısımda bulunan madde diğer iki tabakaya kıyasla daha incedir. Transistörü oluşturan her yarı iletken madden dışa doğru bir uç çıkar. Bu uçlar kollektör, beyz ve emiter şeklinde adlandırılırlar. Transistörlerin temel işlevi elektrik akımını yükseltmektir.

Bobin: Elektriği iletmeyen bir tabaka üzerine bakır tel sarılması ile elde edilen devre elemanlarıdır. Bobinlerin görevi üzerinden geçen elektrik akımına bağlı olarak bir manyetik alan oluşumu sağlamaktır. Bobinden geçen akımın büyümesi ya da küçülmesi ile oluşan manyetik alanı gösteren kuvvet çizgilerinin yönü değişir.

Röle: Elektrik devrelerinin açılıp kapatılmasını sağlayan elemanlardır.

Buzzer: Zayıf elektrik akımı ile çalışabilen ve tiz ses oluşmasını sağlayan elemanlardır. Zayıf titreşimler elde etmek için kullanılırlar.

Motor: Uygulanan elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştüren elektro-mekanik elemanlardır.

Hoparlör: Elektrik enerjisinin ses enerjisine dönüştürülmesini sağlarlar.

Mikrofon: Hoparlörlerin tersi şekilde çalışırlar. Sesi elektrik enerjisine çevirerek iletilmesini sağlarlar.

Sigorta: Bir elektrik devresinde yer alan elemanların korunmasını sağlarlar. Bu sayede can ve mal güvenliğini sağlamaktadırlar.
" } ] }