{ "title": "Ek Fiilin Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Ek-Fiilin-Gorevleri-49812.jpg", "date": "23.01.2024 03:07:29", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Ek Fiilin Görevleri; Ek fiil; yalnız başına bir anlamı olmayan fakat eklendiği kelimeye farklı anlamlar yükleyen, görevleri olan -imek fiilidir. Burada fiil kökü -i ve yanına eklenen -mek eki 'i'nin fii olduğunu anlatmak için anlatmak için gerekli olan mastar ekidir. Ek fiil de aynı fiiller gibi çekimlenebilir ama fiilerin aldığı gibi bütün haber ve dilek kiplerini almaz. Ek fiilin 4 tane kip ile çekimi vardır. Bu kip çekimleri;
Ek fiilin '-idi, imiş, ise' ekleri kendinden önce gelen sözcük ile ayrı yazılabileceği gibi sözcük ile bitişik de yazılabilir. Bitişik yazıldığı zaman 'i' ek fiili düşer ve yalnızca kip eki sözcük ile bitişik yazılır.

Ek Fiilin Görevleri

Ek fiilin iki ana görevi vardır. Bunlar;
İsimlere ve İsim Soylu Sözcüklere Gelerek Onları Cümlede Yüklem Yapması

Genel olarak fiiller yüklem olarak cümlede aransa da isim ve isim soylu sözcüklerde yüklem olur. Bunu sağlayan ise ek fiildir. İsim ve isim soylu sözcükler bunu farklı şekillerde uygular.

1- Ek fiilin görülen geçmiş zamanı (-idi)
3- Ek fiilin şartı (-se)
Basit Zamanlı Olan Fiillere Gelerek Onları Birleşik Zamanlı Fiil Haline Getirmesi

Fiilin kök veya gövdesi + kip eki + şahıs eki = Basit zamanlı fiil.

Fiilin kök veya gövdesi + kip eki + ek fiil eki (İdi, imiş, ise) + şahıs eki = Birleşik zamanlı fiil.

Örnek;
" } ] }