{ "title": "Dünyanın Katmanları ve Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Dunyanin-Katmanlari-Ve-Gorevleri-34637.jpg", "date": "21.01.2024 01:06:16", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Dünyanın Katmanları ve Görevleri, üzerinde yaşadığımız dünya katmanlardan oluşmuştur. Dünyayı oluşturan bu katmanların her birinin önemli görevleri vardır. Dünya 5 katmandan meydana gelir

Dünyanın Katmanları ve Görevleri Nelerdir?

Atmosfer; Dünyayı çevreleyen katmandır. Atmosferi oluşturan gazlar ağırlıklarına göre sıralanmıştır. Yer çekimi nedeniyle atmosferi gazlar ağırlıklarına sıralanmıştır. Atmosferin görevleri;
Troposfer, kalınlığı Ekvator ve kutuplarda farklılıklar gösterir bu farklılığın nedeni, hava sıcaklığı ile ilgilidir.
Stratosfer, tabakada sıcaklık her tarafında aynıdır ve yaklaşık -50 santigrattır. Hiç su buharı olmadığı için bu tabakada yatay hava hareketleri yani rüzgârlar görülürken dikey hava hareketleri olmaz.
Mezosfer, stratosfer tabakasından sonra gelen kısımdır. Küçük gök taşları bu tabakada sürtünme sayesinde yanarak yok olurlar bu tabakada çok ince buz tabakaları görülür bunun sebebi az miktarda olsa mezosfer de su buharı olduğudur.
Hidrosfer; Dünyanın 3/4 sularla çevrilidir. Dünyadaki bütün okyanusların denizlerin göllerin ve yer altı sularının meydana getirdiği bütündür.
Litosfer; Kabuk manto ve çekirdek tabakalardan oluşur.
Ateş küre; Yer kabuğunun alt kısmında yer alır çok sıcak olduğu için bütün maddeler erimiş haldedir.

Çekirdek; yer kürenin tam ortasında en iç tabakadır, içerisinde yoğun şekilde demir nikel bulunur.
" } ] }