{ "title": "Dişlerimiz ve Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Dislerimiz-Ve-Gorevleri-89134.png", "date": "19.01.2024 22:57:49", "author": "feride akdoğan", "article": [ { "article": "
Dişlerimiz ve görevleri: Dişler her insanın ağzında bebeklikten itibaren oluşan kemik yapısına sahip bir tür organımız diyebiliriz. Diş küçük ve basitmiş gibi algı yaratsa da aslında oldukça önemli bir organdır. Vücudun yeterli derece beslenip gelişmesi ve sindirim sistemi için gerekli olan en temel ve ilk başlangıç organıdır. Bu nedenle diş ve diş sağlığı, dişlerimiz ve görevleri insan sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Dişlerimiz ve görevleri: Sağlıklı yaşayabilmek adına oldukça büyük önem taşımaktadır. Dişlerimiz ve görevleri bir birlerinden farklı olsa da insan vücudu ve insan vücuduna olan yararı açısından değerlendirildiğinde ortak amaca yönelik olduğu açıkça görülmektedir. Bütün dişlerin kendine özgü adları ve görevleri vardır ama hepsinin ortak görevi vücuda gereken besin ögesini en doğru şekilde göndermek ve sindirimin başlangıcını sağlamaktır. Gelelim vücudumuz için bu kadar önem taşıyan dişlerimiz ve görevlerine:

Dişlerin isimleri ve görevleri

Ön dişler ve görevleri: Ön dişler genel olarak bebeklikte ilk çıkan dişlerdir ve dökülüp tekrardan çıkar ve ana dişe dönüşür. Genel görevi ise ağza alınacak olan besinin ilk olarak bölünmesi ve ısırılması bütünden ayrılmasına yarar.

Yan azı dişler: Yan azı dişler bebeklikte genel olarak ön dişlerin ardından çıkan dişlerdir ön dişlere nazaran daha dar ve sivridir. Bu dişlerde hem besinin bölünmesinde hem ufak parçalara ayrılarak çiğneme işlemine katkı sağlamaktadır.

Arka azı dişler: Arka azı dişler genel olarak bebeklik döneminde en son çıkan dişlerdir ve bazı çocuklarda dökülür tekrarı çıkar bazılarında ise olduğu gibi kalır. Genel olarak bakıldığında yan azı dişlere oranla boyları daha kısa ve enleri daha geniştir. Arka azı dişler ön dişler ve yan azı dişler tarafından bölünüp arkaya doğru itilen besinin tam anlamıyla çiğnenmesi ve iyice ezilmesine katkı sağlar buradan da dil yardımıyla yutağa göndererek sindirimin ilk aşamasını tamamlamış olur.

Yirmilik dişler: Yirmilik dişler adından da belli olduğu gibi yirmi yaşa yakın ya da geçtikten sonra çıkan. Yani sıkça yirmili yaşlarda çıkan ve en arkada oluşmuş olan dişlerdir. Bu dişler genellikle çıkarken çok acı verir ve hatta bazen ameliyatla alınması bile gerekebilir. Yirmilik dişlerin kendilerine özgü bir görevleri yoktur. Fakat rahatça çıkarabilen kişilere yine arka azı dişler gibi çiğneme durumda yardımcı olur. Fakat yirmilik dişi olmayan ya da çıkmayan kişilerde bu işlemi rahatça yapar ve zorluk çekmezler.

Dişlerimiz ve görevleri bu sayılanlardan ibarettir. Genel olarak hepsinin ortak amacı aynı olduğu için sahip oldukları görevlerde hemen hemen aynıdır. Dişlerimizin sağlıklı bir sindirim ve yeterli beslenmek için bize en yüksek ölçüde yardım etmeleri için bizim de onlara özenli bir şekilde bakmamız gerekmektedir. Temizlik ve rutin kontrollerini aksatmamak gerekmektedir. Aksi takdirde bize yaşamımız açısından bu kadar katkı ve fayda sağlayan dişlerimiz çürüyüp dökülebilir ya da bizlere tarifsiz ağrı ve sızı yaşatabilir. Bu nedenle dişlerimiz ve görevlerinin tam olması için bizim de onlara iyi bakmamız gerekmektedir.
" } ] }