{ "title": "Dişi Organın Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Disi-Organin-Gorevleri-68841.PNG", "date": "20.01.2024 15:07:51", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Dişi Organın Görevleri, Bitkiler incelenirken çiçekli bitkiler ve çiçeksiz bitkiler olmak üzere iki grupta ele alınır. Çiçekli bitkiler birbirinden farklı renk ve kokusu ile oldukça dikkat çekerken çiçeksiz bitkiler ise üzerinde meyve bulunmayan bitkilerdir. Çiçekli ve çiçeksiz bitkilerin kendilerine ait birtakım görevleri bulunmaktadır. Bazı bitki türleri isem çevresel faktörlerle beraber genetik faktörlerden dolayı kendilerine yeni özellik kazandırabilir. Meyveli yani çiçekli bitkiler de kendi aralarında kısımlara ayrılır. Kök, gövde, yaprak ve çiçek çiçekli bitkilerin kısımları arasında yer alır. Bu kısımlardan çiçek taç yaprak, çanak yaprak, erkek organ ve dişi organdan meydana gelir. Çiçeğin bu bölümlerinde kendine ait birtakım özellikleri ve görevleri vardır.

Dişi Organın Görevleri Nelerdir?

Dişi organın görevleri çiçek açısından oldukça büyük öneme sahiptir. Bununla beraber çiçeğinin diğer kısımları olan erkek organda bitkinin üremesi açısından polen salgılanması bakımından çiçek için oldukça önemlidir. Çiçeğin kısımlarından taç yaprak ve çanak yaprak bitkiyi sarıp koruma görevine sahiptir.

Tepecik, dişicik ve yumurtalık olmak üzere üç bölümden meydana gelen dişi organ çiçeğin tam orta kısmında bulunur. Şekil olarak ufak bir sürahiyi andırır. Döllenme sonrasında tohumun oluşturulması görevine sahip olan dişi organ oluşturduğu tohum da yeni çiçekli bitki oluşması bakımından oldukça önem taşır. Dişi organın görevleri arasında en temel olanı tohum yapmaktır. Ancak bunun için erkek organa ihtiyacı vardır. Erkek organ polenleri dişi organ tarafından yumurtalığa getirilir ve tohumun oluşması sağlanır. Erkek organ tarafından getirilen polenin yumurtalıkta beslenme görevini de dişi organ karşılar.
" } ] }