{ "title": "Devletin Temel Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Devletin-Temel-Gorevleri-59929.jpg", "date": "19.01.2024 14:10:21", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Devletin Temel Görevleri: Belirli bir toprağa sahip olan, kanunlara göre bir hükümet idaresi oluşturan, bağımsız topluluklara devlet denir. Millet için devletin adaletli ve düzenli işleyişi çok önemlidir. Gelişmiş toplumlarda kişilere anayasa ve yasalarca düzenlenmiş korunan haklar tanınmıştır. Dış güçlere karşı halkın menfaatlerini korumak, devlet sınırları içinde ise halkın refahını, huzurunu, mutluluğunu devam ettirmek, can güvenliğini sağlamak devletin temel görevlerindendir. Milletinin bağımsızlığını korumak, devletin bütünlüğünü sağlamak, cumhuriyeti ve demokrasiyi koruma devletin temel görevleri arasındadır. Sosyal hukuk devleti anlayışı içerisinde, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak devletin temel ilkesi olmalıdır.

Devletin Temel Görevleri Nelerdir?

Vatandaşın hakkını korumak ve kollamak devletin vazifesidir. Demokratik, laik ve sosyal devlet, kişi dokunulmazlığını, ailenin korunmasını, şiddetin önlenmesini, eğitim hakkı ve özel hayatın gizliliği gibi birçok hakları tanımakla sorumludur. Vatandaşına karşı görev ve sorumluluğunu yerine getirmek zorundadır. Şimdi devletin görevlerini ana hatlar halinde açıklayalım;

İnsan Haklarına Saygılı; İnsan haklarına saygılı devlet, insanları anayasa ve yasalarla koruyan devlettir. Devlet, insan haklarını genişletmek, onlara özgürlük alanları yaratmak ve bu konularla ilgili yasal düzenlemeler yapmakla sorumludur. İnsan haklarının çiğnenmemesi, başkaları tarafından kötüye kullanılması, ancak devletin temel görevlerini yerine getirmesiyle mümkün olacaktır. Hakkı çiğnenen her vatandaş devlete başvurmak zorundadır. Avukat tutma parası olmayan vatandaşa, devletin avukat tutması, insan haklarına verdiği önemi gösterir.

Eşitlikçi; İnsan haklarının en önemli ilkelerinden olan eşitlik ilkesi, bütün insanların doğuştan eşit oldukları fikridir. Devlet vatandaşların hak, hukuk, her türlü çıkar ve özgürlüğünü eşit görerek, ayrım yapmadan koruma ve güven altına almak, devletin temel görevidir. Devlet, halkı dil, din, ırk, mezhep, inanç, ruhsal, bedensel, zengin, fakir gibi farklılıklar her ne olursa olsun ayıramaz ve ayrım yapamaz. Çünkü herkes kanun önünde eşit durumdadır. Devlet vatandaşlarına eşit davranmak zorundadır.

Demokratik; Türkiye Cumhuriyeti demokrat bir devlettir ve en temel özelliği budur. Bir devletin demokratik olması, halkının daha özgür ve haklarının güvence altında olduğunu gösterir. Vatandaşın hak ve özgürlüğü ancak demokrasiyle sağlanır.

Laik; Laiklik din ve devlet işlerinin birbirine karışmaması anlamına gelmektedir. Devlet inanç ve vicdan hürriyeti sağlamakla yükümlüdür. Laik devlette, her vatandaş din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapılmadan inandığı dine uygun ibadetini yapmakta özgürdür.

Sosyal Devlet; Türkiye Cumhuriyeti, vatandaşlarının sosyal durumunu, refahını, rahatlığını ve insanca yaşama kalitesini yükseltmeyi sağlamakla kendini görevli sayan sosyal devlettir. Her yurttaş toplumsal ve maddi açıdan insanca yaşama hakkına sahiptir. Devletin temel görevi, vatandaşlarının en az orta derecede bir yaşam sürmeleri için şartlar oluşturmakla yükümlüdür.

Hukuk Devleti; Hukuk insanlar arasındaki ilişkileri düzenleyen, geliştiren, birbirinin hakkına saygılı olmayı zorunlu kılan ve eşitlik, özgürlük, güvenlik içinde vatandaşın varlığını korumayı sağlayan kurallar bütünüdür. Türkiye Cumhuriyeti'nin temel özelliklerinden biri hukuk devleti olmasıdır. Devlet olmadan hukukun hiçbir geçerliliği yoktur. Devlet, hayatımızın düzenleyicisi, kanun, hak, tüzük ve yönetmelik gibi düzenlemeleri yapmakla sorumludur. Hukuk devletinde mahkemeler bağımsız olduğundan, yasalar uyarınca vatandaşlar devletten şikâyetçi olma hakkına sahiptir. Adalet ancak bağımsız ve yansız hukuk aracılığıyla gerçekleşir. Adaletin tam hakkaniyetle sağlanması devletin temek görevleri arasında yer almaktadır.
" } ] }