{ "title": "Damarların Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Damarlarin-Gorevleri-74779.jpg", "date": "19.01.2024 04:20:52", "author": "Zeliha gövem", "article": [ { "article": "Damarların Görevleri; vücudumuzda dolaşımın sağlanması için gereklidir. Kan dolaşımını sağlayan sistemdir. Atardamar, toplardamar ve kılcal (Kapiller) olarak üçe ayrılır. Atardamar oksijenli kan taşıdığı için kırmızı, toplardamar kirli kan taşıdığı için köyü kırmızı renktedir. Yeşil-mavi görülme nedeni güneş ışıklarının emilmesi ile renk yansıması olmasıdır.

Damarların Görevleri Nelerdir?

Her damarın farklı görevi olduğu için hepsini ayrı ayrı incelemek daha doğru olacaktır.

Atardamar Görevi

Oksijenlenmiş kan hücrelerini organlara iletir. Çeperi en kalın olan damarıdır. Akciğer atardamarı hariç kapakçıkları yoktur. Yer çekimine göre hareket ederler. Vücut yüzeyine yakınlığı en az olan damar atardamardır. Atardamarın görevi; kalptenpompalanan kanı organlara iletmektedir. Dolaşım sisteminin başlıca elemanıdır. Atardamarlar oksıjenlenmiş yani temizlenmiş kanı doku kas ve organlara ulaştırırlar. Aort damarı bu sistemin başlangıç damarıdır. Vücudumuzdaki en büyük atardamar aort damarıdır. Atardamar rahatsızlıklarında ilk sırada aort anevrizma​ si görülmektedir.

Toplardamar Görevi

Kirli kanı doku ve organlardan kalbe iletir. Akciğer toplardamarı hariç hepsinde kirli kan vardır. Alt ana toplardamar, üst ana toplardamar ve kapı toplardamar olarak üçe ayrılır. Sinir uçları yoktur. Toplardamarlar yer çekimine zıt yönde çalıştıkları için kapakçıklar mevcuttur. Toplardamarın görevi; doku kas ve organları toplayıp kalbe iletimini sağlar. Atardamarın taşıdığı oksijenli kanı organlar kullandıktan sonra atık maddeleriyle birlikte kanı taşıma görevi üstlenmektedir. İçerisinde partiküller bulunmaktadır. İçerisinde bulunan partiküller özellikle çok fazla ayakta kalan insanlarda damar duvarına yapışarak çökmesi sonucu varis oluşmaktadır.

Kılcal (Kapiller) Damar Görevi

Atar ve toplardamarlar arasında yer alırlar. Dokular içinde yaygın halde bulunurlar. Vücut yüzeyine en yakın bulunan damarlardır. Kılcal (Kapiller) damar görevi; dokular ile besin alışverişini sağlarlar.
" } ] }