{ "title": "Damarın Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Damarin-Gorevleri-56113.PNG", "date": "20.01.2024 17:45:06", "author": "Arzu Doğan", "article": [ { "article": "Damarın görevleri, başlangıçta damarın ne olduğunu açıklayacak olursak içerisinden bütün canlılarda kan, lenf gibi hayati önem taşıyan sıvıları taşıyan, oldukça esnek yapılı olan borulardır. Dolaşım sisteminin önemli bir bölümüdür.

Damarlar işleyişi bakımından kısımlara ayrılır
Toplardamarın görevleri; bütün vücuttaki atardamarların, organlara ulaştırdığı temiz kanı kullanıldıktan sonra, adından da anlaşılacağı üzere kalbe toplamaktır. Akciğer toplardamarı dışındaki, toplardamarlardan kalbe gelen bu kan oksijen bakımından fakir ve atık maddeler içeren kandır. Toplardamarlar, atardamarlara nazaran yapı olarak daha ince olup çapları da daha büyüktür. İçerisinde atardamarlarda olmayan kapakçıklar bulunur bu kapakçıklar sayesinde topladığı kanın geri dönmesi engellenmiş olur.

Kanı hangi organdan topluyorsa o organın adını alır.

Toplardamarların en zor çalıştığı bölge bacaklardır. Çünkü bacaklar vücut sisteminde kalbe en uzak nokta olduğu için yerçekiminden en fazla etkilenen bölgedir, bu durum kanın kalbe çekilmesini zorlaştırır. Genellikle bu damarlarda oluşan sorunlarda bacaklar etkilenir, varisler meydana gelir.

Atardamarın Görevleri; Kalpten çıkan vücutta organlara, dokulara kan taşıyan damarlardır. Taşıdıkları bu kanın içerisinde bulunan oksijeni ve birtakım besin maddelerini vücudun bütününe yaymaktır. Akciğer atar damarı hariç bütün atar damarlar temiz kan taşır. Kanın bütün vücuda ulaşmasını sağlamak için çok yüksek bir basınçla pompalanır. Aort atardamarı oksijen bakımından zengin olan kanı bütün vücuda taşıyan en büyük atardamardır.

Kılcal damarın görevleri; Atardamarların vücutta dağılması sonucu çapları küçülür ve kılcal damarlara dönüşürler. Kan akışının en az olduğu damarlardır. Kılcal damarlar tüm dokularda geniş bir şekilde yayıldığından oldukça büyük alanları kaplar. Dokular ve hücreler kılcal damarlar sayesinde kanın taşıdığı madde alışverişi gerçekleşir.

Kanda bulunan plazma, kılcal damarlardan çıkıp hücreye madde girişini gerçekleştirip kılcal damara geri gelir, hücre için gerekli olan oksijen ve besinler orada bırakılırken karbondioksit ve atık maddeleri alır. Kısaca söyleyecek olursak hücre beslenmesi gerçekleşir.
" } ] }