{ "title": "Çiçeğin Kısımları ve Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Cicegin-Kisimlari-Ve-Gorevleri-12174.jpeg", "date": "20.01.2024 04:47:00", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Çiçeğin Kısımları ve Görevleri, Güzel kokuları ve görüntüleri ile birçok kişinin dikkatini çeken çiçekler, bitkinin çoğalmasına yardımcı olan bir bölümüdür. Birçok canlıda bulunan görevler ve kısımlar aynı zamanda çiçekte de bulunur. Erkek ve dişi üreme organları ile çoğalan ve tohumları oluşturan çiçeğin kısımları ve görevlerini incelemeye başlayalım.

Çiçeğin Kısımları ve Görevleri Nelerdir?

Kök, toprağın altında yer alan kök çiçeğinin toprağa bağlanması gibi oldukça önemli bir göreve sahiptir. Çiçeğin beslenmesi açısından da oldukça önemli olan kök suda çözünmüş maddelerin topraktan süzülerek çiçeğe gelmesini sağlar. Gerekli olduğu durumlarda ise su ya da besin depolama görevine sahiptir. Bu nedenle kök çiçeğin yaşamsal faaliyetlerini devam edebilmesi için oldukça önemli bir kısmıdır.

Gövde, bitkinin toprağın üzerinde bulunan kısmı olan gövde çiçek, yaprak, tomurcuk, dal, diken ve meyve gibi çiçeğin organlarını taşımakla görevlidir. Bitkinin dik ayakta durmasını sağlayan gövde aynı zamanda yapraklarının ışığı almasına yardımcı olur. Kökün toprağı emmesi sonucu gövdeye ulaşan madensel maddeler gövde sayesinde yapraklara iletilir. Aynı zamanda çiçeğin bütün ağırlığını taşımakla görevli olan gövde bazı çiçeklerde su ve besin depo edebilme görevine de sahiptir.

Yaprak, çiçeğin kısımları arasında yer alan yaprak, solunum görevinin yapılmasını sağlar. Besin oluşturma görevine de sahip olan yaprak, b çiçeğin boşaltım yapmasına yardımcı olur. Çiçeğin kısımları ve görevleri konusunda çiçeğin kısımlarından yaprağın terleme görevi yaptığı da bilinmelidir. Aynı zamanda çiçeğe besin üretme görevini de yaprak üstlenir. Çiçeğin kısımları ve görevleri incelenirken yaprağının taç yaprak ve çanak yapraktan meydana geldiğini de ele almak gerekir.

Taç yaprak, çiçeğin çevresini sarmakla görevli olan yapraklardır. Birçok farklı renkte ve değişik kokularda olabilir. Oldukça iri yapıya sahip olabilirler.

Çanak yaprak, çanak yaprak çiçeğin en dış kısmını oluşturur. Görevi birtakım böceklerin çiçeğe çekilmesini sağlamak ve bu sayede tozlanmanın gerçekleşmesine yardımcı olmaktır. Çiçeğin meydana getirdiği tomurcuğun korunmasına yardımcı olan ve genellikle yeşil renkte bulunan çanak yaprak küçük yapraklara benzeyen bir yapıdadır. Çiçeğin çoğalması ve için üreme organları görevi yapan çanak yaprak çiçeğin üreyebilmesi için gerekli olan bir kısımdır.

Dişi organ, çiçeğin tam ortasında bulunan bu kısım, poleni yumurtalıkta besleme görevine sahiptir.

Erkek organ, çiçeğin üremesinin gerçekleşebilmesi için polen salgılamakla görevlidir.
" } ] }