{ "title": "Çanak Yaprak Görevi", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Canak-Yaprak-Gorevi-68895.png", "date": "21.01.2024 11:24:17", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "Çanak yaprak görevi, çiçekler kök, sap, yapraklar ve çiçek kısmı olarak bölümlere ayrılmaktadırlar. Her bölümünün görevi farklılık göstermektedir. Güzellikleri ile göz kamaştıran çiçeklerin bu bölüm ya da kısımlarından birinin eksik olması çiçeğin güzelliğinin bozulması anlamına gelir ve zamanla bu çiçek solar ve ölür. Çanak yaprağında çiçek üzerindeki görevi oldukça önemlidir. Çanak yaprağın olmaması çiçeğin şeklinin bozulması ve erkenden solmasına neden olabilmektedir.

Çanak yaprak görevi, çanak yaprak çiçeğin taç yaprakları ile sapı yani gövdesi arasındaki yapraklara denmektedir. Çanak yaprağın diğer adı ise sepal olarak bilinmektedir. Çanak yaprak çiçeğin en dışında olan çiçeği çevreleyen yapraklardır. Genellikle yeşil olan çanak yapraklar ayrı ayrı uzun olmaktadırlar. Ayrı olmakla birlikte tek parça olarak yani birleşik olarak da görülebilmektedir.

Çanak yaprak görevi, çiçeği dışarıdan çepe çevre korumaktır. Çiçeğin iç bölümünde yer alan taç yaprakları dışarıdan sarar ve korur. Görsellik olarak da çiçeğe ayrı bir güzellik katar. Örneğin; bir kırmızı güllü düşünelim gülün kendisi kadar dışında olan yeşil parçalı çanak yaprakları ile ne kadar ihtişamlı ve güzel göründüğünü fark etmişsinizdir. Bir de gülün çanak yapraklarını kopararak bakın ne kadar güzel olsa da bir şeylerin eksikliği hemen fark edilmektedir. Çanak yaprak çiçekler için bu kadar önemli bir görev üstlenmektedir.
" } ] }