{ "title": "Burunun Görevi", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Burunun-Gorevi-11758.JPG", "date": "23.01.2024 04:12:34", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Burunun görevi, burun koku alma organıdır. Burun en önemli duyu organlarından biridir. Koku alma yetisine sahip olan burun tıkandığı zaman koku almak zorlaşır. Burun tıkanıklığı oluştuğunda kişi özellikle de geceleri uyurken oldukça zorlanır. Koku alma organımız olan burnun en büyük görevi dışarıdan almış olduğu her türlü kokunun tümünü de beyine göndermesi ve beyninde bu kokuyu algılamasıdır. Burun aynı zamanda dışarıdan alınan havanın akciğerlere giriş kısmıdır. Nasal kemikler ile desteklenen burun boşluğunun​ sırt kısmı yani dış bölgesi damarlı yapıda olan solunum mukozası ile örtülüdür. Damarlı solunum mukozasında mukus üreten özel hücreler vardır.

Koku organı olan burnun dışarıdan almış olduğu havanın içinde bulunan partikül ile tozlar ilk önce burunda bulunan kıllar tarafından tutulur. Kıllar sayesinde akciğerlere en temiz hava gönderilmektedir. Burundan içe çekilen hava ile akciğerlere giden hava ısıtılmaktadır. Doku epiteli burun boşluğunun hemen üst bölgesinde bulunur. Palatum durum ise burun boşluğunun sert damak tabakasında yer almaktadır. Gelin şimdi burnun diğer görevlerine göz atalım.

Burunun görevi nedir?
" } ] }