{ "title": "Boşaltım Organlarının Görevleri", "image": "https://www.gorev.gen.tr/images/Bosaltim-Organlarinin-Gorevleri-13279.jpg", "date": "19.01.2024 23:40:03", "author": "Duygu Çakır", "article": [ { "article": "
Boşaltım Organlarının görevleri, Canlılarınyaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmeleri için vücutlarının ihtiyaç duyduğu besinleri alırlar bu besinlerdeki vitamin, mineral ve diğer maddeleri aldıktan sonra geriye kalan posa kısmını dışarı atmaları gerekir. İşte bu işlem boşaltım sistemleri sayesinde gerçekleşir. Bu işlemleri gerçekleştiren bütüne de boşaltım sistemi denir. Vücudumuzda boşaltım ter, dışkı ve idrar atılımı ile gerçekleşir.

Boşaltım organlarının görevleri

Akciğerler; Kan içerisindeki karbondioksiti ve suyu nefes alıp verme esnasında vücut dışarısına atar. Akciğerlerimiz vücudumuz için hayati önem taşıyan organlarımızdandır. Akciğer soluk alıp vermeyle ağız veya burundan giren oksijen sayesinde kirli kanı temizler. Akciğerler sayesinde kirli kan temizlenmiş olur. Akciğerler vücudumuzun filitresi gibidir. O nedenle yaş ilerledikçe akciğerin rengi koyulaşır.

Karaciğer; Proteinlerin sindirilmesi sonucunda oluşan zehirli bir maddeyi daha az zararlı olan üreye dönüştürür. Lenfosit oluşturma A, D, E, K vitaminlerini depolar, kan basıncını düzenleme, safra salgılama, kan proteinlerini sentezleme, glikozun kullanılmayan kısmını glikojene çevirip depolama, ilaçların zararlı etkilerini en aza indirmek, vücut ısısını 36 derecede tutma, enfeksiyon hastalıklarından vücudumuzu korumakta karaciğerin görevlerindendir. Kanın pıhtılaşmasını sağlar.

Deri; Vücudumuzdaki su ve tuzun gereksiz kısmını ter yoluyla vücut dışına atar. Deri insan vücudunu ve iç organlarımızı dış etkilerden koruyan tabakadır. Aynı zamanda vücut ısısının derecesini korur. Deri ayrıca dışarıdan gelebilecek her türlü enfeksiyona ve travmaya karşı iç organları korur. Vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca deri güneşin insan vücuduna faydalı olan D vitaminini almasını sağlar.

Böbrekler; Kan içerisindeki zararlı atıkları ve üreyi süzerek idrar şeklinde vücuttan dışarı atılmasını sağlar. Vücudun alkali olmasını sağlayarak, asit/baz dengesini korumakta böbreklerin görevlerindendir. Böbrekler görevlerini yapamadıklarında diyaliz adı verilen işlemle kan süzülür ve böbreklerin taklidi yapılır.

Kalınbağırsaklar; Safra, besin ve atıkların dışkı şeklinde vücuttan atılmasını sağlar. Ortalama 1,5 metre bir organdır. Ana görevi ağızdan alınan besinlerin posa haline dönüşüp belli bir alanda emilim yapıp geri kalan kısmını dışkı şeklinde çıkarmaktır. Başlıca görevleri arasında vücudumuzu bakterilerden korumak vardır. Kalınbağırsağımızın bir diğer görevi ise yediğimiz besinlerden vitamin, mineral ve suyun emilimini yapmaktır.

İdrar borusu ve idrar kesesi; böbrekteki havuz şeklindeki kısma idrarı taşımakla görevli boru idrar borusudur, görevi atıl maddeyi havuz kısma taşımaktır. İdrar kesesi ise biriken idrarı toplayıp depolar. Fazla miktarda idrarı barındıracak yapıdadır genişleme özelliğini taşır. Çok kuvvetli kaslardan meydana gelen bu kısım sayesinde depo edilen idrar üretra tarafından vücuttan atılır.
" } ] }